Spanningen in Pakistan lopen op: ‘plannen voor coup’

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani waarschuwde vandaag voor een op handen zijnde coup in zijn land. Foto AP / Muhammed Muheisen

Er bestaan in Pakistan plannen voor een legercoup. Daarvoor waarschuwde vandaag de minister-president van het land, Yousuf Raza Gilani.

De spanningen tussen het leger en de regering zijn in Pakistan de laatste week sterk opgelopen. Dit gebeurde naar aanleiding van een hoorzitting van het Hooggerechtshof over van het lekken van een memo eerder dit jaar. Pakistan vroeg daarin de Verenigde Staten om hulp bij het voorkomen van een eventuele staatsgreep.

Premier Gilani zei vandaag tijdens een toespraak in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad:

“I want to make it clear today that conspiracies are being hatched here to pack up the elected government. But we will continue to fight for the rights of people of Pakistan whether or not we remain in the government.”

Uitspraken Gilani ongekende aanval op het leger

BBC-correspondent M. Ilyas Khan in Pakistan noemt de uitspraken van Gilani een ongekende aanval op Pakistan’s machtige leger. Dat leger heeft al vier keer in de geschiedenis een coup gepleegd.

Gilani zei later vandaag bovendien dat er geen “staat binnen de staat kan zijn.” Hij doelde daarmee op het leger, zonder dat hij het militaire apparaat bij naam noemde.

Spanning sterk opgelopen door dood Bin Laden en NAVO-aanval

De spanning tussen de Pakistaanse regering - die sinds de verkiezingen van februari 2008 aan de macht is - en het Pakistaanse leger groeide eerder dit jaar al door de Amerikaanse militaire actie in mei waarbij Osama Bin Laden werd gedood. Het leger was vooraf niet ingelicht over de bestorming van Bin Laden’s huis in Abbottabad.

Premier Gilani stelde bovendien direct vraagtekens bij het feit dat de Al-Qaida-leider zes jaar lang onopgemerkt in Pakistan had kunnen wonen. Dat was uiteraard tegen het zere been van de inlichtingendiensten, die nauw verbonden zijn met het leger.

De NAVO-aanval in november dit jaar bij de Pakistaanse grens, waarbij 25 Pakistaanse soldaten omkwamen, gooide nog meer olie op het vuur. Het maakte het voor Gilani veel moeilijker zijn beleid van samenwerking met de Verenigde Staten te verdedigen.

Er zijn daarom ook analisten die denken dat het lekken van de memo een vooropgezet plan was van het leger, om zo de regering in diskrediet te brengen.

    • Niels Posthumus