Schippers blijft bij korting huisartsen

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil de korting van 74 miljoen euro, die ze voor dit jaar oplegt aan de huisartsen, niet schrappen. Dit bleek vanochtend tijdens het debat in de Tweede Kamer over huisartsenzorg, dat tegen het sluiten van deze krant nog niet afgelopen was. Op het verzoek van de SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie om dat wel te doen, antwoordde ze: „Waar moet ik het geld dan weghalen? Ik moet twee miljard euro aan overschrijdingen uit 2010 weghalen in de hele sector. Ook bij de huisartsen.”

Het conflict dat ze nu heeft met de huiartsen over hun inkomen, vindt ze „heel naar”, zei Schippers. Vrijdag kondigden de huisartsen aan naar de rechter te gaan. Vandaag hielden sommigen een ‘werkonderbreking’, in oktober staakten ze een dag. Op de tribune zat ook een groep huisartsen die klapten voor de kritische uitspraken van de SP. Schippers wees er vanochtend op dat de afspraken die haar voorganger Ab Klink met huisartsen had gemaakt te vaag waren. „Vol intenties maar weinig concreet.” Klink had afgesproken dat huisartsen taken van ziekenhuizen zouden overnemen – zoals zorg voor diabetes- en astmapatiënten – omdat huisartsen dat goedkoper kunnen dan specialisten in ziekenhuizen. Dat hebben veel huisartsen gedaan. Probleem is, dat ze daardoor meer werk kregen en dus ook meer kosten declareerden bij de verzekeraars. En daar zijn weer andere afspraken mee gemaakt: meer dan een bepaald bedrag per jaar declareren mag niet. De kosten in de gezondheidszorg stijgen elk jaar en dus zijn er maxima ingesteld voor elk gebied.

De Kamerleden van CDA en PVV steunden de korting van 74 miljoen op huisartsen wel. Ze wezen erop dat ze andere ‘overschrijdingen’ bij de ziekenhuizen en specialisten vorig jaar ook hebben ‘teruggehaald’. Die artsen waren aanvankelijk ook boos maar gingen toch akkoord.

Over het verzoek van Schippers aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om voor juni 2012 de bekostiging van de hele huisartsenzorg onder de loep te leggen, waren de linkse fracties kritisch. Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks): „U dropt een bommetje, met als achterliggend idee: concurrentie bevorderen.” Schippers zegt verbaasd te zijn over de „heftige reacties” die het verzoek aan de NZa heeft uitgelokt. „Ik heb alleen een open verzoek gedaan. Ik wil dat de bekostiging eenvoudiger wordt want hij is nogal complex.”