RTV Oost wil proefproces uitlokken met inbraakbeelden

RTV Oost heeft gisteravond beelden uitgezonden van een inbraak vorige week dinsdag in het eigen studiocomplex in Hengelo. De regionale omroep probeert zo een proefproces uit te lokken. RTV Oost wil weten of hiermee de privacy van de daders is geschonden.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dat vertonen van bewakingsbeelden is voorbehouden aan politie en justitie.

Advocaat Rob Oude Breuil, die de omroep vertegenwoordigt, vindt dat de Wet bescherming persoonsgegevens niet duidelijk is op dit punt. „Een inbraak is ook een inbreuk op de privacy. De vraag is of zo’n inbreker daarmee niet riskeert dat beelden publiek worden. Bovendien constateer ik dat de politie vaak terughoudend is met het vrijgeven van bewakingsbeelden. Veel slachtoffers begrijpen niet waarom er niets mee wordt gedaan, of pas heel laat.”

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) wil een nieuwe wettelijke regeling. Zijn voorstel ligt voor advies bij het CBP. Volgens een CBP-woordvoerder is sprake van „schuivende panelen. We zitten in een overgangssituatie. Wellicht is er op termijn meer mogelijk.”