Rood na geweld tegen supporters: het komt vaker voor

Screenshot YouTube / steauaforlife

Gisteren schopte AZ-doelman Esteban een Ajax-supporter die hem aanviel op het veld. Het incident leverde hem een rode kaart op. Het is niet de eerste keer dat een voetballer wordt aangevallen, met geweld reageert en vervolgens het veld moet verlaten.

In Roemenië werd onlangs nog verdediger George Galamaz van Steau Boekarest aangevallen door een supporter. Zijn ploeggenoten namen het voor hem op en twee kregen rood. Wel zijn deze kaarten daarna weer ingetrokken, weet Danny Hesp, voorzitter van de vereniging voor contractspelers:
http://youtu.be/do5d1VwwvEQ

Rood of geel?

Scheidsrechter Bas Nijhuis trok gisteren een rode kaart in de Amsterdam Arena. Oud-arbiter Dick Jol maakte eens hetzelfde mee en koos voor geel. Toch staat hij achter de beslissing van Nijhijs:

“Ik floot ooit een Europese wedstrijd van Chelsea toen een actievoerder het op aanvoerder John Terry had voorzien. Terry nam meteen wraak. Ik hield de rode kaart toen op zak om de gemoederen niet extra te verhitten, maar de regels schrijven voor dat het een rode kaart is.”

Hieronder nog een aantal voorbeelden van geweld op het veld:

Éric Cantona van Manchester United krijgt rood en bij het verlaten van het veld slaat hij een Crystal Palace supporter:
http://youtu.be/XMm82HgjGkM

De Noorse doelman Frode Olsen tackelt een Noorse supporter:

Doelman van AC Milan Dida wordt in een wedstrijd tegen Inter geraakt door vuurwerk uit het supportersvak. De wedstrijd werd gestaakt:

Een ander incident met Dida:

    • Marije Willems