Kaart AZ-keeper kwijtgescholden - ‘maar rood was wel terecht’

De rode kaart van AZ-doelman Esteban is door de aanklager betaald voetbal van de KNVB geseponeerd. De keeper wordt vrijgesproken op basis van de ingediende verklaringen en televisiebeelden.

Dit betekent dat AZ bij een eventuele hervatting van het gisteravond afgebroken bekerduel tegen Ajax niet met tien man hoeft te beginnen. Overigens wordt pas op 28 december duidelijk wat er precies met het restant van de wedstrijd zal gebeuren.

Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde Esteban wel terecht van het veld, benadrukt de aanklager betaald voetbal. De rode kaart was volgens de regels terecht. Maar Esteban bevond zich in zo’n bizarre situatie dat zijn wat al te agressieve reactie op de aanval van de ‘Ajax-supporter’ uit die omstandigheden te verklaren valt. Een woordvoerder van de KNVB zegt op de website van de bond:

“De keeper werd onverwachts aangevallen; hij zag zijn belager niet aankomen. De aanklager is van mening dat een dergelijk ingegeven reactie geen tuchtrechtelijke gevolgen zou moeten hebben. Deze actie zal Esteban dan ook geen schorsing opleveren.”

Reactie Esteban was noodweerexces

Estebans reactie wordt volgens NOS in juridische termen noodweerexces genoemd. Daarin overschrijdt iemand de grenzen van de noodzakelijke zelfverdediging vanwege een hevige gemoedstoestand. De wet stelt een dergelijke reactie niet strafbaar.

Op haar website omschrijft de KNVB het zo:

“Desondanks is de aanklager – kijkend naar de specifieke omstandigheden – van mening dat de doelman zich in een situatie bevond die een zodanige gemoedsbeweging tot stand heeft gebracht dat hij de ingegeven reactie heeft uitgevoerd.”

De man die gisteravond onder invloed van alcohol AZ-keeper Esteban belaagde had een stadionverbod, zo bleek eerder vandaag al. Esteban trapte tijdens de bekerwedstrijd in de Amsterdam Arena twee keer hard in op zijn belager, terwijl die op de grond lag na zijn mislukte karatetrap gericht op de doelman van AZ.