Protest tegen 'ophokuren'

Scholieren protesteerden gistermiddag tegen extra verplichte schooluren.

De politie zette waterkanonnen in om de onrust te temperen.

Scholierenstaking 21/12/2011 Foto Olivier Middendorp- Jognen met groene capuchon is lid van het Laks. hoort bij de organisatie, Jongen rechts is bestuurslid van het Laks..

De Amsterdamse politie heeft gisterenmiddag tien scholieren gearresteerd bij een demonstratie op het Museumplein. Na afloop van de protestbijeenkomst werden waterkanonnen en politie te paard ingezet om de ruim 1.000 scholieren van het plein af te krijgen.

„Het was te onrustig en de jongeren wilden niet naar huis”, verklaart een woordvoerder van de politie het optreden. Zeven scholieren werden gearresteerd voor het gooien van (zwaar) vuurwerk. De overige drie aanhoudingen waren voor respectievelijk vernieling, belediging en het gooien van een gevaarlijk voorwerp.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had de scholieren opgeroepen om te staken omdat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) voornemens is de lesurennorm te verhogen van 1.000 uur naar 1.040 uur. Scholieren vrezen dat ze vanwege het tekort aan leraren daardoor ‘opgehokt’ worden zonder les te krijgen. De aanwezige jongeren hadden daarom spandoeken bij zich met teksten als ‘ophok fok op’ en ‘kwaliteit geen kwantiteit’.

Direct bij aanvang van de demonstratie was de sfeer al grimmig. Goepjes jongeren gingen met elkaar op de vuist en er werden aanstekers, pennen en krentebollen gegooid naar een spreker, PVV-Kamerlid Harm Beertema, op het podium. Middenin het publiek werd vuurwerk afgestoken, waardoor jongeren onrustig werden en uit elkaar renden. Een verslaggever van GeenStijl raakte hierdoor licht gewond. Of er meer gewonden zijn gevallen, is onbekend.

Het LAKS noemt de demonstratie een „groot succes” en is tevreden over het verloop van het protest. In tegenstelling tot de politie gaat de organisatie uit van een opkomst van zo’n 7.000 scholieren. De organisatie ontkent dat de bijeenkomst is bekort vanwege de onrust. „Alles is vlot verlopen, daarom waren we ruim een half uur eerder klaar dan voorzien”, zegt LAKS-voorzitter Chanine Drijver.

Een eerdere scholierendemonstratie van het LAKS over de 1.040-urennorm verliep in 2007 ook al onrustig. De organisatie had daarom een eigen ordedienst van honderd vrijwillige scholieren ingezet om toezicht te houden. Drijver: „De samenwerking met de politie was uitstekend. Dat er een waterkanon ingezet moest worden is jammer, maar terecht. De demonstratie was al afgelopen.”

    • Yasmina Aboutaleb