Pakistan verwerpt conclusies onderzoek dodelijke grensaanval

'Shaheed' staat geschreven op een van de grafkisten van de gisteren omgekomen Pakistaanse soldaten, het woord betekent 'martelaar'. Vandaag werden de 24 bij een vergissingsaanval van de NAVO gedode soldaten begraven. Foto Reuters
'Shaheed' staat geschreven op een van de grafkisten van de gisteren omgekomen Pakistaanse soldaten, het woord betekent 'martelaar'. Vandaag werden de 24 bij een vergissingsaanval van de NAVO gedode soldaten begraven. Foto Reuters Op 27 november werden de gedode Pakistaanse soldaten begraven. Foto Reuters

Pakistan verwerpt de conclusies van het Amerikaanse onderzoek naar de NAVO luchtaanval vorige maand waarbij 24 Pakistaanse soldaten gedood werden. Volgens het onderzoek hebben beide kampen fouten gemaakt.

Het ‘eigen vuur’-incident zou volgens de onderzoekers het resultaat zijn van miscommunicatie en misverstanden. Een woordvoerder van het Pakistaanse leger liet weten dat de conclusies “niet feitelijk” zijn, meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag lekten deze al uit, nog voordat het rapport openbaar werd gemaakt.

Op 26 november werd een troepenmacht van Afghaanse en Amerikaanse militairen die actief waren aan de Afghaanse zijde van de grens onder vuur genomen vanuit Pakistan. Volgens het rapport zijn er daarna fouten gemaakt door de militairen die probeerden vast te stellen of er Pakistaanse militairen in de buurt waren. Het gebruik van verschillende kaarten leidde vervolgens tot luchtaanvallen op twee Pakistaanse buitenposten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie excuseert zich ook niet voor de aanval, zoals Islamabad had gevraagd, maar verdedigt de Amerikaanse troepen. Dit zet de toch al gespannen relatie tussen de twee landen verder op scherp. Pakistan en de VS zijn bondgenoten in de strijd tegen Al-Qaeda en de Afghaanse Talibaan, maar eerder dit jaar ontstonden er al fricties doordat de VS zonder medeweten van Islamabad terroristenleider Osama bin Laden wisten te doden op Pakistaans grondgebied.

Naar aanleiding van de NAVO-aanval sloot Pakistan de grenzen voor Amerikaanse konvooien die de troepen in Afghanistan bevoorraden.

http://youtu.be/mS_jVDimp5M

    • Hans Klis