Oscarbeeldje voor 'Citizen Kane' levert tonnen op

De Oscar die Orson Welles in 1942 won voor het scenario van zijn film Citizen Kane is dinsdag geveild voor 861.542 dollar (ruim 657.000 euro).

De veiling vond plaats bij veilinghuis Nate D. Saunders in Los Angeles. De verwachte opbrengst van het gouden beeldje was een miljoen dollar. Onder degenen die op het beeldje boden, bevond zich ook de Amerikaanse illusionist David Copperfield, maar een anonieme bieder deed het hoogste bod.

De Oscar, een bronzen beeldje dat is gedoopt in 24 karaats goud, heeft een opzienbarend verleden, en is al meermalen te koop aangeboden sinds de regisseur het zelf verloren waande.

Na de dood van Welles, in 1985, dook het beeldje weer op bij filmmaker Gary Graver, die zei dat hij het van Welles had gekregen als betaling. De dochter van Welles, Beatrice, wist via een rechtszaak te voorkomen dat hij het beeldje verkocht. Hij moest het aan haar overdragen.

Toen Beatrice Welles op haar beurt in 2003 het beeldje probeerde te slijten, werd zij door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences aangeklaagd. Sinds 1950 geldt de regel dat de Oscars alleen mogen worden terugverkocht aan de Academy, tegen het symbolische bedrag van 1 dollar. De rechter keurde het niettemin goed dat Welles het beeldje verkocht aan een liefdadigheidsorganisatie. Deze Dax Foundation probeerde het beeldje eerder al te laten veilen, in 2007, maar toen werd er geen koper gevonden. (AP)