Openbaar Ministerie verliest opnieuw advocaat

Na ruim zes jaar strijd tegen witteboordencriminaliteit keert officier van Justitie Robert Hein Broekhuijsen terug in de advocatuur.

None

Het Openbaar Ministerie zal weer op zoek moeten naar een gedreven advocaat die zijn goed betaalde praktijk wil verruilen voor de publieke zaak.

Officier van justitie Robert Hein Broekhuijsen zal het functioneel parket per 1 januari verlaten om zijn oude vak weer op te pakken, de advocatuur. Het functioneel parket is de afdeling van justitie die grote financiële fraudezaken aanpakt. Broekhuijsen start een eigen kantoor in Amsterdam, dat zich onder meer wil bezighouden met intern fraudeonderzoek bij bedrijven. „Ik heb nog geen klanten”, zegt hij in een korte telefonische reactie. „Maar ik weet dat een aantal andere kantoren hier al een tijd mee bezig is, dus ik weet dat er een markt voor is.”

Broekhuijsen (53) was in 2006 bij justitie overgekomen van advocatenkantoor DLA Piper, het voormalige SchutGrosheide, waar hij partner en bestuurslid was. „Het was van begin af aan de bedoeling dat ik dit tijdelijk zou doen. Ik dacht zelf aan vijf jaar. Het zijn er ruim zes geworden.”

Broekhuijsen werd voorgegaan door een andere advocaat, Hendrik- Jan Biemond. Die was in 2001 overgestapt vanuit de advocatuur om zich bij hetzelfde parket op grote fraudezaken te richten. Hij deed onder meer de omvangrijke strafzaak rond de boekhoudfraude van Ahold. Na vijf jaar keerde hij terug bij zijn kantoor Allen & Overy.

Het opmerkelijke van het vertrek van Broekhuijsen is dat hij nu een kantoor start met Jacqueline van den Bosch, een van zijn tegenspelers in de grootste zaak die hij voor het OM behandelde: de vastgoedfraudezaak. Van den Bosch was in deze zaak advocate van Rob W. en Maarten M., twee directeuren van een projectontwikkelaar uit Capelle aan den IJssel, die als eerste van een reeks verdachten moesten voorkomen. Zij werden eind 2009 veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 16 maanden. Broekhuijsen had een hogere straf geëist. De twee projectontwikkelaars zijn in beroep gegaan.

Pikant genoeg luidt de naam van het nieuwe kantoor dat Broekhuijsen in januari start Ivy. Dat is Engels voor ‘Klimop’, de codenaam die justitie voor de vastgoedfraudezaak. „Dat vond ik nou leuk, en wel zo praktisch”, zegt hij. „Broekhuijsen & Van den Bosch is lastig uit te spreken in het Engels.”

De afgelopen twee jaar was Broekhuijsen volledig vrijgesteld om die omvangrijke zaak te behandelen. Na een inhoudelijke behandeling die maanden duurde, zal de rechtbank Haarlem deze zaak vermoedelijk in januari met een vonnis afsluiten.

Vóór de Klimopzaak had de voormalig advocaat zijn tanden gezet in twee andere grote fraudezaken: de vermeende faillissementsfraude rond de ondergang van RDM van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen en de vermeende witwas- en belastingfraude rond de First Curaçao International Bank van John Deuss.

De RDM-zaak werd in drie moten gehakt. De zaak tegen hoofdverdachte Van den Nieuwenhuyzen is nog altijd in onderzoek. Voormalige havendirecteur Willem Scholten, die door Van den Nieuwenhuyzen zou zijn omgekocht, werd eind vorig jaar veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De voormalige RDM-advocaat Jacob Cornegoor werd eerder in 2010 vrijgesproken voor van valsheid in geschrifte. Beide zaken lopen in hoger beroep.

Het OM noemt het vertrek van Broekhuijsen jammer. „Robert Hein heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een aantal grote onderzoeken van het functioneel parket”, zegt een woordvoerder.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen