Ook Britse klachten over borstprotheses

Het schandaal rond de Franse borstimplantaten krijgt internationale vertakkingen. In het Verenigd Koninkrijk hebben al 250 vrouwen een aanklacht ingediend. Daarnaast bleek gisteren dat vele tienduizenden implantaten met industriële siliconen in plaats van de goedgekeurde variant voor medisch gebruik, zijn gebruikt in Latijns Amerika.

Het bedrijf dat de implantaten heeft gemaakt, Poly Implant Prothèse (PIP), maakte totdat het in maart 2010 in de financiële problemen kwam, ongeveer honderdduizend borstprotheses per jaar. Daarvan was 84 procent bedoeld voor de export, zo blijkt uit documenten waarover de financiële bewindvoerder beschikt die door justitie is aangesteld. Ruim de helft daarvan ging naar Latijns-Amerikaanse landen: Brazilië, Argentinië, Colombia, Venezuela, Chili.

West-Europa was de andere belangrijke buitenlandse markt, goed voor ongeveer 25 procent van de export. Ongeveer 250 Britse vrouwen hebben inmiddels aanklachten ingediend bij de klinieken waar ze zijn geopereerd. „Bij meer dan de helft is de prothese gescheurd en wij vertegenwoordigen ook andere vrouwen die ongerust zijn” over berichten dat de PIP-implantaten een verhoogd risico op kanker opleveren, zei de Britse advocaat Esyllt Hughes. „We hadden er de voorkeur aan gegeven rechtstreeks PIP aan te pakken, maar dat bedrijf zit in een faillissementsprocedure en is volgens onze informatie niet afdoende verzekerd. Daarom hebben we klachten ingediend tegen de klinieken.”

De Britse gezondheidsautoriteiten wijzen erop, net als de Nederlandse inspectie voor de Gezondheidszorg, dat er geen bewijs is voor een verband tussen kanker en de PIP-protheses. De Franse autoriteiten overwegen om verwijdering van de PIP-implantaten verplicht te stellen, op kosten van de staat. In Spanje is een campagne begonnen van vrouwen die willen dat de overheid de kosten van verwijdering betaalt. In veel landen worden de PIP-implantaten niet meer gebruikt sinds de Franse inspectie in het voorjaar van 2010 alarm sloeg wegens het abnormaal grote aantal breuken. (AFP)