Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Frankrijk neemt Armeense genocidewet aan - Turkije roept ambassadeur terug

Franse Turken in Parijs demonstreerden vandaag nog tegen het verbod op de ontkenning van genocide. Foto Reuters / Charles Platiau

In Frankrijk heeft de Assemblée Nationale vandaag een wet aangenomen die ontkenning van de Armeense genocide van 1915-1916 strafbaar stelt. Turkije heeft stevige kritiek op de wet en heeft de Turkse ambassadeur teruggeroepen.

Update 16.27 uur: Volgens de Turkse premier Tayyip Erdogan “rijt” de nieuwe wet “wonden open” die maar moeilijk zullen “helen”.

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo’n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Door de nieuwe wet kan het ontkennen van de genocide worden bestraf met maximaal een jaar celstraf en een boete van 45 duizend euro. De Franse senaat moet nog over de wet stemmen. Een vergelijkbaar wetsvoorstel sneuvelde eerder dit jaar nog in de senaat.

Turkije, dat tegenspreekt dat de dood van de Armeniërs neerkomt op genocide, had in de aanloop naar de stemming felle kritiek op het wetsvoorstel. Naast het terugroepen van de ambassadeur heeft het land gedreigd met ‘ernstige gevolgen’ voor de economische en politieke betrekkingen tussen de twee landen.

In NRC Handelsblad schrijft onze correspondent Dirk Vandenberghe vanmiddag dat politiek Frankrijk zwaar verdeeld is over de wet.

“De socialisten en de groenen, die nu een meerderheid hebben in de Senaat, steunen het voorstel, maar de rechtse meerderheid is verdeeld. De voorzitter van de Assemblée, Bernard Accoyer, noemde de wet overbodig. Hij waarschuwde eerder dat het niet aan politici is om de geschiedenis in wetten vast te leggen. Accoyer was wel zo loyaal om de wet te verdedigen tegen een delegatie van het Turkse parlement, als een “wet om racisme en negationisme te beteugelen”. Alain Juppé, minister van Buitenlandse Zaken, noemde de wet binnenskamers volgens Franse kranten zelfs “intellectueel, politiek en commercieel een grote stommiteit”.”