Onderzoek naar fraude woningcorporaties

De Belastingdienst is een groot onderzoek gestart naar fraude binnen woningcorporaties. Bij zeventig corporaties worden tweehonderd vastgoedtransacties onder de loep genomen, schrijft Trouw vandaag. Daarvan zijn 35 transacties verdacht.

In de afgelopen jaren is een groot aantal gevallen van fraude opgespoord. Uit een inventarisatie van schadeclaims en rechtszaken van De Volkskrant vandaag blijkt dat bestuurders van woningcorporaties de afgelopen zes jaar bijna 30 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. De schade door onverantwoord gedrag van de directies bij zeven corporaties is in dezelfde periode opgelopen tot meer dan 300 miljoen euro.

Bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties zijn sinds 2009 406 meldingen binnengekomen. Meer dan tweehonderd daarvan gingen over mogelijke fraude. De fiscus hoopt met het onderzoek de sector te steunen bij het beheersen van de risico’s. De Belastingdienst is van plan om later meer spelers op de vastgoedmarkt te onderzoeken.

De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak tegen de directeur van corporatie SGBB. Tegen hem is 4,5 jaar cel geëist, onder meer wegens zelfverrijking. Bij drie vastgoedprojecten zou de SGBB te veel hebben betaald. De buit zou samen met 4 andere verdachten zijn gedeeld.

    • Lex Boon