OM onderzoekt de maffia in Nederland

Nederlandse misdadigers zouden samenwerken met Italiaanse maffia. Maffiabestrijders vroegen het OM om een onderzoek.

Het Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar de Italiaanse maffia in Nederland. Dat gebeurt op verzoek van maffiabestrijders in Italië. Het is voor het eerst dat justitie de activiteiten van de Italiaanse misdaadgroepen in Nederland inventariseert.

Een delegatie van het OM heeft over het onderzoek vorige week in Rome afspraken gemaakt met het hoofd van de anti-maffia-afdeling van het Italiaanse Openbaar Ministerie. „De Italiaanse justitie vermoedt dat de Italiaanse maffia samenwerkt met Nederlandse misdadigers bij de in- en doorvoer van partijen cocaïne en bij het witwassen van crimineel geld”, zegt Gerrit van der Burg, de hoofdofficier van het landelijk parket van het OM.

Volgens Van der Burg gebruiken leden van de maffia Nederland regelmatig als schuilplaats. De Rotterdamse haven is volgens hem voor de Italianen als aanvoerlijn heel belangrijk. In Nederland en Duitsland vinden af en toe liquidaties plaats waarbij de maffia betrokken is. „De afgelopen jaren zijn in Nederland op aanwijzing van de Italiaanse justitie meer dan twintig voortvluchtige leden van verschillende maffia-achtige groeperingen aangehouden en overgeleverd aan Italië.”

Tegen een van de vermeende voorname Nederlandse handlangers van de Italiaanse maffia, de 63-jarige drugshandelaar Greg R., heeft justitie in Italië onlangs een celstraf van zestien jaar geëist.

R. is volgens de Italiaanse opsporingsautoriteiten betrokken geweest bij het organiseren van grootschalige cocaïnetransporten via Venezuela naar Europa, samen met Italiaanse handlangers. In januari wijst de rechtbank in Napels vonnis in zijn zaak. (NRC)