Nieuwe PvdA-voorzitter heeft een goed gevulde -lijst to do

Met Hans Spekman krijgt de PvdA een voorzitter met een uitgesproken links imago. De PvdA moet volgens hem geen bestuurderspartij meer zijn, het „mag activistischer”, zegt Spekman. Welke opdrachten heeft hij zichzelf daartoe voor de komende jaren gegeven?

Kamerlid Hans Spekman is de komende vier jaar voorzitter van de PvdA. Hij kreeg 81,8 procent van de uitgebrachte stemmen in de ledenraadpleging van zijn partij. Hij is „hartstikke trots” op zijn uitverkiezing en wil dat de partij „de kop weer omhoog gooit”. Daartoe deed hij enkele verkiezingsbeloftes.

Spekman staat bekend als een zeer betrokken Kamerlid. Iemand die op de barricades staat. Als wethouder in Utrecht kreeg hij de naam iemand te zijn die niet alleen met spandoeken of vlaggen zwaait, maar die ook dingen voor elkaar krijgt. Spekman was eerder lasser, verhuizer en verkoper in een milieuboekenwinkel.

Als PvdA-voorzitter denkt hij meer te kunnen betekenen voor Nederland dan als Kamerlid. Hij heeft de lat hoog gelegd. Mooi, zeggen zijn fans. Riskant, zeggen voorzichtiger leden van de kwakkelende sociaal-democratische arbeiderspartij. Hoe zal het hem vergaan met zijn to do-lijst? Oud-voorzitters Michiel van Hulten en Ruud Koole denken mee.

    • Pieter van Os