NAVO: fouten leidden tot grensaanval

De NAVO-aanval bij de grens tussen Afghanistan en Pakistan die op 26 november aan 24 Pakistaanse militairen het leven kostte was het gevolg van een gebrek aan vertrouwen en slechte kaarten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de NAVO, aldus een bron bij de verdragsorganisatie.

Een troepenmacht van Afghaanse en Amerikaanse militairen die actief was aan de Afghaanse zijde van de grens werd op 26 november onder vuur genomen vanuit Pakistan. Volgens de bron zijn er daarna fouten gemaakt door de militairen die probeerden vast te stellen of er Pakistaanse militairen in de buurt waren. Het gebruik van verschillende kaarten leidde vervolgens tot luchtaanvallen op twee Pakistaanse buitenposten.

Volgens de bron hebben de NAVO en Pakistan fouten gemaakt. De bron wenste anoniem te blijven omdat het rapport nog niet is gepubliceerd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie excuseert zich niet voor de aanval, zoals de Pakistanen hadden gevraagd, maar verdedigt de Amerikaanse troepen.

Vergissingsaanval slecht voor relatie tussen Pakistan en de VS

De vergissingsaanval zette de precaire relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan verder op scherp. De relatie tussen beide landen, die bondgenoten zijn in de strijd tegen de Talibaan en Al-Qaeda, werd eerder dit jaar al ernstig op de proef gesteld toen de VS zonder medeweten van Pakistan terroristenleider Osama bin Laden wisten te doden op Pakistaans grondgebied.

Het is onduidelijk of het onderzoeksrapport de spanning tussen de twee landen zal verminderen. Volgens Pakistaanse legerleiders hebben hun troepen niets verkeerds gedaan en was het een opzettelijke daad van agressie van Amerikaanse zijde.

    • Marije Willems