Nationale rouw

The wife of late former Czech President Vaclav Havel, Dagmar (L) cries next to her daughter Nina (R) as she walks after a hearse transporting Havel's body to Prague Castle for the funeral ceremony in Prague December 21, 2011. Havel, the playwright-turned-president whose "Velvet Revolution" toppled Communist rule, died on Sunday at his country home in Hradecek, northeast of Prague, after a long respiratory illness. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS OBITUARY TPX IMAGES OF THE DAY)
The wife of late former Czech President Vaclav Havel, Dagmar (L) cries next to her daughter Nina (R) as she walks after a hearse transporting Havel's body to Prague Castle for the funeral ceremony in Prague December 21, 2011. Havel, the playwright-turned-president whose "Velvet Revolution" toppled Communist rule, died on Sunday at his country home in Hradecek, northeast of Prague, after a long respiratory illness. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS OBITUARY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ze zijn intens verdrietig, actrice Dagmar Havlova en Nina Havlova. De weduwe en dochter van Václav Havel gingen gisteren duizenden Tsjechen voor in een rouwstoet door de straten van Praag. Moeder en dochter volgden de kist met het lichaam van de oud-president over de ‘Koninklijke Route’ naar de Burcht van Praag. Daar wordt de leider van de ‘fluwelen revolutie’ tot vrijdag opgebaard, waarna hij wordt begraven. Havel, die democratie naar Tsjechoslowakije bracht in 1989, overleed zondag in zijn woning in Hradecek.

In de stoet liepen leiders van de politieke en maatschappelijk elite mee en gewone Tsjechen die hun eer wilden betuigen aan de man die 22 jaar geleden een einde maakte aan het communisme. Honderden soldaten vormden een erehaag, schoolkinderen kregen een dag vrij om samen met hun leraren getuige te zijn van het evenement. De route van de tocht was symbolisch: van het culturele centrum dat hij als scenarioschrijver mede oprichtte, tot de Burcht van waaruit hij het land regeerde als president van 1989 tot 2003.

Havel was een dissident die vreedzaam rebelleerde tegen het communisme. De scenarioschrijver werd verscheidene keren gevangengezet in de jaren zeventig en tachtig vanwege zijn aandeel in de Charta ’77 beweging. Na de val van het communisme speelde hij een belangrijke rol in de wederopbouw van Oost-Europa.

Morgen is de staatsbegrafenis.