Na Suarez nu zaak-Terry

Volgens commentatoren is het toeval dat twee topspelers in één week om racisme worden vervolgd. De realiteit is dat de FA keihard optreedt.

Is het toeval of is er sprake van toenemend racisme op de Engelse voetbalvelden?

Nadat de Engelse voetbalbond dinsdag Liverpool-aanvaller Luís Suarez schorste wegens het maken van racistische opmerkingen, maakte justitie gisteren bekend dat Chelsea-verdediger John Terry wordt vervolgd om een soortgelijk vergrijp.

Terry zou eind oktober bij Chelsea-Queens Park Rangers tegenstander Anton Ferdinand een „f*ing zwarte klootzak” hebben genoemd. Tv-beelden tonen hoe Terry Ferdinand nadert en uitscheldt. Volgens de openbaar aanklager is er „genoeg bewijs voor het realistische vooruitzicht op een veroordeling”.

Britse voetbalcommentatoren houden het vanochtend op een toeval dat twee prominente spelers in één week worden aangeklaagd wegens rassenhaat. Simon Barnes wijst er in dagblad The Times op dat beide zaken juist bevestigen dat discriminatie op het voetbalveld zeldzaam is geworden. „Racistische opmerkingen waren ooit routine. Nu zijn ze zo shockerend, dat de aanvoerder van Engeland ervoor naar de rechter moet.”

Duidelijk is dat de Engelse voetbalbond FA lijnrecht ingaat tegen de voorzitter van de internationale voetbalbond FIFA, Sepp Blatter. Die zei vorige maand in een interview dat racistische opmerkingen op het veld niet te voorkomen zijn. „Tijdens de wedstrijd zeg je in de hitte van de strijd tegen iemand die er anders uitziet dan jij wel eens dingen die niet in de haak zijn.” Als de spelers na afloop elkaar stevig de hand schudden, is er niets aan de hand, vond Blatter. Het is volgens hem alleen rassenhaat als het publiek lelijke dingen naar een speler roept. De Zwitserse voetbalbestuurder werd zwaar bekritiseerd om zijn controversiële uitspraken.

De Engelse bond vindt racisme op het veld wél ernstig en bestrijdt discriminatie met harde hand. Suarez werd dinsdag voor acht duels geschorst en kreeg hij een boete van 40.000 pond (47.946 euro) opgelegd omdat hij in de wedstrijd tegen Manchester United diens in Senegal geboren verdediger Patrice Evra een ‘negro’ hebben genoemd.

De spits van Liverpool gaat in beroep tegen de schorsing, meldde hij vanochtend. Volgens Suarez is ‘negro’ Evra’s bijnaam, en was het „gewoon een manier van mezelf uiten.”

De FA had ook een onderzoek ingesteld. Dat werd doorkruist door een officieel politieonderzoek nadat een toeschouwer een klacht had ingediend tegen Terry. Als hij schuldig wordt bevonden, wacht hem een boete van slechts 2.500 pond.

Maar de gevolgen voor zijn aanvoerderschap in het Engelse nationale elftal zouden wel eens groter kunnen zijn. De voorgeleiding vindt pas plaats op 1 februari. Als deze leidt tot een rechtszaak kan het maanden duren voordat die begint.

De late uitspraak is een dilemma voor de Italiaanse bondscoach Fabio Capello: laat hij Terry gewoon meespelen met het nationale elftal en zelfs de aanvoerdersband dragen? Hij speelt op het EK komende zomer naast Rio Ferdinand, broer van Anton. Kunnen de twee centrale verdedigers wel samenspelen?

De Engelse voetbalbond weigerde gisteren commentaar te geven. Maar de FA maakte vorige maand aan de hand van Capello duidelijk dat de bond gelooft in Terry’s onschuld tot het tegendeel is bewezen: hij was toen aanvoerder tegen Zweden.

Britse media wijzen er vanochtend op dat andere aanvoerders van het Engelse team ook mochten meedoen, terwijl ze in aanraking waren met de politie. Zo spendeerde ex-captain Bobby Moore in de aanloop naar het wereldkampioenschap van 1970 in Mexico enkele dagen in de de gevangenis wegens vermeende diefstal.

De huidige aanvoerder John Terry ontkent alle beschuldigingen en zegt de aanklacht „met hand en tand” te zullen aanvechten.

    • Titia Ketelaar