Mysterieuze raketten in Finse haven

Volgens de vrachtpapieren van het schip ging het om vuurwerk, maar in de containers waarop de Finse autoriteiten gisteren beslag legden zaten 69 Amerikaanse Patriot-luchtdoelraketten. Die ontdekking roept veel vragen op. Voor wie waren de raketten bedoeld en waar kwamen ze vandaan?

De lading was gekocht en geladen in Duitsland, de bestemming is onduidelijk. Volgens de Finse omroep Yle is een Zuid-Koreaan eigenaar van de containers. Het schip, de Thor Liberty, is geregistreerd op het eiland Man en eigendom van de Deense maatschappij Thorco. Het zou naar Shanghai gaan, met een stop in Zuid-Korea.

Havenautoriteiten in Kotka, vlak bij de grens met Rusland, ontdekten problemen met de lading. Het schip zou in Kotka ankerkettingen voor China oppikken, maar vervoerde ook 150 ton van het explosief nitroguanidine. De papieren hiervoor waren in orde, maar de pakketten van 25 kilo waren niet veilig geladen. Bij nadere inspectie werden de Patriot-raketten ontdekt. De Oekraïense bemanning wordt nu ondervraagd. Rondom het schip geldt een veiligheidszone met een straal van een kilometer.