muziek

None

Anna Federova

De jonge Oekraïense pianiste Anna Fedorova treedt twee keer op in Nederland tussen Kerst en Oud en Nieuw. Op 28 december 20u15 speelt ze in het Concertgebouw, Amsterdam in een programma met Scarlatti, Schubert, Liszt (Années de pèlerinage) en Chopin. De dag ervoor is Federova in de Vereeniging in Nijmegen waar het publiek gratis toegang heeft en na afloop bepaalt wat men er (financieel) voor over heeft.

www.concertgebouw.nl en www.devereeniging.nl

Gezongen verhalen

Tenor Nico van Meel zingt vijf kwartier verhalende liederen uit de Middeleeuwen en de zestiende eeuw in zijn huiskamerprogramma ‘Gezongen verhalen’ op 29 en 30 december in Utrecht en Haarlem. Zonder begeleiding, maar wel met uitleg. Toegang gratis, hoge hoed bij de uitgang.

www.camerata-trajectina.nl

Operalessen

De familievoorstelling van het Belgisch blazersensemble I Solisti Del Vento is een verhaal waarin de oude Rossini aan de jonge, nieuwsgierige Anna uitlegt hoe een opera tot stand komt. Ze sluiten vriendschap en samen bedenken ze een muziekverhaal gebaseerd op De Barbier van Sevilla van Rossini. De les is een mix van instrumentale muziek, gesproken woord, zang en poppenspel. Op 26 december is Rossini’s Geheime Recept twee keer te zien in de Rotterdamse Schouwburg, 13u30 en 16u.

www.isolistidelvento.be

De laatste Bach

Wie dit jaar naar de Hohe Messe wil, heeft nog twee kansen. De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven voert Bachs laatste grote meesterwerk vanavond om 20u15 uit in Utrecht Vredenburg, Leidsche Rijn en 23 december 20u in de Groningse Martinikerk. Met Dorothee Mields, Johannette Zomer, sopraan; Margot Oitzinger, alt, Charles Daniëls tenor en Peter Harvey bas. www.vredenburg.nl en www.martinikerk.nl

Happy Camper

Happy Camper, opgezet door Job Roggeveen (toetsenist in El Pino & The Volunteers) is een bonte, melodisch rijke gelegenheidsformatie. Er was dit jaar een veelgeprezen album en een tournee langs de podia en festivals. Tijdens het IDFA ging een eigen documentaire in première. In Paradiso wordt het ‘eerste hoofdstuk’ van Happy Camper afgesloten met een uitgebreid concert met onder andere David Pino, Janne Schra (Schradinova), Ricky Koole en Marien Dorleijn (Moss). 23 dec, Paradiso Amsterdam. www.paradiso.nl

Trixie Whitley

De Belgisch-Amerikaanse zangeres Trixie Whitley viel op door haar bijdrage in de groep Black Dub, die werd opgericht door de beroemde producer en muzikant Daniel Lanois, in samenwerking met bassist Daryl Johnson en de befaamde jazzdrummer Brian Blade. Vorig jaar brachten ze hun album Black Dub uit. Whitley, dochter van wijlen singer-songwriter Chris Whitley, werkt nu aan haar eigen album.

22 dec, 20u30 LantarenVenster, Rotterdam. 4 jan, Paradiso, Amsterdam. www.trixiewhitley.com

Tingvall Trio

Het Tingvall Trio heeft veel succes met hun nieuwe cd Vägen en is op dit moment een van de grote beloftes van de Europese jazz. De Zweedse pianist Martin Tingvall heeft, in de lijn van de overleden pianist Esbjörn Svensson, het talent om heldere melodieën te verzinnen die klinken alsof ze al jaren bestaan. De soepele, stevige grooves verraden de Cubaanse afkomst van contrabassist Omar Rodriguez Calvo en de hiphop-achtergrond van drummer Jürgen Spiegel.

27 dec, 20u30 Bimhuis Amsterdam.