Moeder wehkamp.nl nu zelf in uitverkoop

RFS, het moederbedrijf van wehkamp.nl, gaat in de verkoop. Interesse is er genoeg. De vraag is alleen wat RFS moet kosten.

De omfloerste formulering kon het niet verdoezelen. Toen RFS Holland Holding afgelopen zomer zakenbank Credit Suisse inschakelde om de ‘strategische mogelijkheden voor de toekomst’ te peilen, was het al overduidelijk dat het moederbedrijf van wehkamp.nl in de verkoop zou gaan.

Afgelopen week ontvingen potentiële kopers een informatiememorandum, waarmee zij een indicatief bod kunnen uitbrengen. Naar verluidt moet RFS, dat niet alleen wehkamp.nl maar ook Fonq.nl, Create2Fit en Lacent in haar bezit heeft, circa 1 miljard euro opbrengen.

Wehkamp.nl zorgt voor meer dan 80 procent van de totaalomzet van RFS. Jaarlijks trekt de grootste webwinkel van Nederland 112 miljoen bezoekers. Het aantal bestellingen bedroeg vorig jaar 12,5 miljoen – ruim 34.000 per dag. Wehkamp.nl werkt samen met onder andere C&A, Beter Bed, Scapino, Hunkemöller, Miss Etam en Promiss. Ook sloot de webwinkel contracten met kledingontwerpster Monique Collignon en meubelontwerper Piet Hein Eek.

Create2Fit exploiteert webwinkels als plasmadiscounter.nl, barbecueshop.nl, en sneeuwkettingen.nl. Fonq.nl heeft meer dan honderd online speciaalzaken op het gebied van wonen, koken, tuin, cadeaus en welness, zoals kapstokkenwinkel.nl. Lacent is gespecialiseerd in kredieten.

Het gaat goed met RFS. Vorig jaar steeg de omzet met 10 procent tot 488 miljoen euro. De nettowinst bedroeg ruim 30 miljoen euro. Zoals bestuursvoorzitter Paul Nijhof in zijn jaarrapport schreef: „RFS can again look back on an excellent year.”

RFS Holding bestaat uit Paul Nijhof (wehkamp.nl-directeur), Berend van der Maat (voormalige financieel directeur) en Ad Scheepbouwer (oud-KPN-topman). Scheepbouwer is voorzitter van de Raad van Commissarissen van RFS. Het drietal kocht in december 2008 de webwinkel van private equityfonds IK Investment Partners (voorheen Industri Kapital). De overnameprijs is nooit bekendgemaakt, volgens persbureau Reuters ging het om een bedrag van 500 miljoen euro. IK kocht vervolgens een minderheidsbelang van 20 procent terug.

Vanzelfsprekend wordt druk gespeculeerd over de vraag wie nu RFS en daarmee wehkamp.nl gaat overnemen. Een mogelijke kandidaat is Amazon. Begin deze maand schreef De Financiële Telegraaf dat ’s werelds grootste online retailer uiterlijk komende zomer van start gaat met een Nederlandse webwinkel: amazon.nl. Ook de naam van het Nederlandse bol.com wordt vaak genoemd. Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, is ook een optie. Onlangs kondigde topman Dick Boer aan de internetverkopen te willen uitbreiden.

Wat RFS Holding moet opbrengen? Analisten van ING noemden een prijs van anderhalf tot twee keer de omzet: 732 tot 976 miljoen euro.

Amazon is – volgens de modellen waar investeerders mee rekenen – maar liefst veertig keer zijn brutowinst waard. Dat komt neer op een bedrag van bijna 80 miljard dollar.

Maar dat is verre van reëel, zegt Maarten Vijverberg van de corporate finance-afdeling van adviesbureau Boer & Croon. „Amazon laat een groei van 38 procent zien. Wehkamp groeit weliswaar, maar niet zoveel. Dat mochten ze willen.” De adviseur wil niet zeggen welke multiple hij op RFS Holding zou loslaten.

    • Barbara Rijlaarsdam