Meerderheid Kamer steunt bezuinigingen huisartsen

Een protest van huisartsen tegen het korten van het huisartsenbudget in oktober dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer

Minister Schippers van Gezondheidszorg wil de korting van 74 miljoen euro, die ze voor dit jaar oplegt aan de huisartsen, niet schrappen. Een meerderheid van de Kamer steunde de minister tijdens het debat in de Tweede Kamer over huisartsenzorg.

Op het verzoek van de SP, GroenLinks, D66 en de Christenunie om de korting te schrappen, antwoordde ze:

“Waar moet ik het geld dan weghalen? Ik moet twee miljard euro aan overschrijdingen uit 2010 weghalen in de hele sector. Ook bij de huisartsen.”

Waar gaat het conflict precies over?

Huisartsen hebben de afgelopen jaren veel zorg overgenomen van ziekenhuizen. Chronisch zieken, zoals diabetespatiënten, die voorheen hulp kregen van medisch specialisten, konden goedkoper bij hun huisarts terecht. Dat leidde tot meer werk en meer declaraties. Deze overschrijding op het huisartsenbudget wil de minister nu van hun basisvergoeding afhalen. De huisartsen vinden dat niet terecht.

Volgens de huisartsenvereniging komt de korting niet uit op 74 miljoen euro maar op 98 miljoen. De minister ‘goochelt’ met de prijscompensatie

Schippers: conflict ‘heel naar’

Het conflict dat ze nu heeft met de huiartsen over hun inkomen, vindt ze “heel naar”, zei Schippers tijdens het debat. Vrijdag kondigden de huisartsen aan naar de rechter te gaan. Vandaag hielden sommigen een ‘werkonderbreking’, in oktober staakten ze een dag.

De Kamerleden van CDA en PVV steunden de korting van 74 miljoen op huisartsen wel. Ze wezen erop dat ze andere ‘overschrijdingen’ bij de ziekenhuizen en specialisten vorig jaar ook hebben ‘teruggehaald’. Die artsen waren aanvankelijk ook boos maar gingen toch akkoord.

    • David Haakman