Mijd de massa

None

Nog een paar snelle kerstinkopen nodig, maar geen zin in mensenmassa’s? Voor vier populaire Amsterdamse winkelwijken kun je nu online controleren hoe druk het er is. Het reclamebureau They ontwikkelde een website die in realtime de drukte weergeeft in Amsterdam-Centrum, -Zuid, de 9 Straatjes en de Arena. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van openbare online data zoals shoppers die inchecken via Foursquare, Tweets over een bepaalde locatie of foto’s met coördinaten die online worden geplaatst. Boris Nihom van They: „Deze gegevens brengen wij samen en aan de hand hiervan berekent de applicatie de relatieve drukte in een buurt.” De site geeft weer of het er calm, not too busy, busy, very busy of ondoenbaar druk is (forget it!) Nihom: „Slechts 10 procent van de Nederlanders gebruikt locatiegebaseerde diensten op sociale media, maar als ergens dubbel zoveel online activiteit is als gebruikelijk, kun je met relatieve zekerheid zeggen dat er dubbel zoveel mensen aanwezig zijn. We hebben onze data handmatig gecontroleerd en ze blijken te kloppen.” Sinds de lancering, een week geleden, bezochten al 10.000 mensen de site. Niehom: „Sociale media worden gebruikt om te zien waar vrienden zitten, maar je kunt ze ook inzetten om mensen te mijden.”

www.avoidtheshoppingcrowds.com

    • Sabeth Snijders