Mexico ontslaat politiekorps in strijd tegen corruptie

Het politiekorps van de Mexicaanse havenstad Veracruz-Boca del Rio is gisteren ontbonden in een poging corruptie te bestrijden. Gouverneur Javier Duarte en staatssecretaris Alejandro Poire (Binnenlandse Zaken) ontsloegen 800 politieagenten en 300 administratief medewerkers. De taken van de politie worden tijdelijk waargenomen door de marine.

Ontslagen politiemensen kunnen opnieuw naar hun baan solliciteren, maar zullen aan hogere standaarden moeten voldoen en hun betrouwbaarheid moeten aantonen, heeft een woordvoerster van de staat Veracruz gezegd. Het is nog onduidelijk wanneer het politiekorps weer aan het werk kan.

De ontbinding van het korps is onderdeel van plannen van president Felipe Calderon om het Mexicaanse politiekorps, 460.000 man sterk, te ontdoen van agenten die banden hebben met drugskartels. Calderon trekt 331 miljoen dollar uit om in 200 steden de politie te trainen en beter uit te rusten. Gouverneurs klaagden eerder dat zij niet genoeg geld hadden om hun politiekorpsen integer te houden.

Het gebied rond Veracruz en Boca del Rio wordt geteisterd door drugshandel en geweld door bendes als het Los Zetas drugskartel. Honderden mariniers waren al aanwezig in de steden nadat in september en oktober tientallen lichamen werden gevonden in Veracruz en Boca del Rio. Waarschijnlijk zijn de doden het resultaat van een machtsstrijd tussen Los Zeta en andere drugskartels. Ten minste 40.000 mensen zijn gedood door het bendegeweld sinds Calderon in december 2006 de marine inzette om het geweld tegen te gaan. (AP, BBC)