Merchandising, daar gaat het bij hem om

Engelse ster gaat bij Paris Saint-Germain 800.000 euro per maand verdienen.

Meer nog dan een voetballer is Beckham (36) een merk geworden.

David Beckham of the Los Angeles Galaxy kicks the during their friendly football match against the Philippines' Azkals at the Rizal memorial stadium in Manila on December 3, 2011. LA Galaxy won 6-1. PHOTO/TED ALJIBE
David Beckham of the Los Angeles Galaxy kicks the during their friendly football match against the Philippines' Azkals at the Rizal memorial stadium in Manila on December 3, 2011. LA Galaxy won 6-1. PHOTO/TED ALJIBE AFP

Hij heeft ja gezegd. David Beckham komt in Parijs voetballen voor PSG en voor Le Parisien is dat een historische gebeurtenis in het Franse voetbal, waarvoor de hoofdstedelijke krant graag de voorpagina vrijmaakt. ‘Met Beckham krijgt PSG wereldwijde allure’, juicht het dagblad.

Een verrassing is de komst van de 36-jarige Becks al lang niet meer. Sinds de Braziliaan Leonardo, ooit de baas van Beckham bij AC Milan en nu technisch directeur bij Paris Saint-Germain, dit najaar tegen de BBC zei dat een transfer van de Britse ster niet was uitgesloten, gonsde het in de hoofdstad van de geruchten.

Zo zouden de kinderen al zijn ingeschreven op de prestigieuze British School of Paris in Croissy-sur-Seine. Het schoolgeld van 20.000 euro is al betaald. En echtgenote Victoria Beckham heeft in het weekend van 11 november haar oog laten vallen op een groot herenhuis aan de Avenue Montaigne, middenin de chique modebuurt van Parijs. De modeontwerpster en voormalige Spice Girl heeft al winkels in Londen en Los Angeles. Een nieuwe stek in Parijs kan haar eigen, eveneens rijk gevulde carrière nog extra glans geven.

Maar haar echtgenoot staat nog tot 31 december onder contract bij Los Angeles Galaxy, de Amerikaanse club waar hij sinds 2007 voetbalt en straks afscheid neemt met het eerste clubkampioenschap in de Major League Soccer. Eerder kan een transfer naar PSG dus niet officieel bekend worden gemaakt.

De verwachting is dat Beckham op Nieuwjaarsdag zijn contract tekent in het Parijse Parc des Princes. Een mooi geschenk voor de oliesjeiks van Qatar Sports Investments (QSI), sinds dit seizoen voor 70 procent clubeigenaar. Een delegatie van PSG wordt 2 januari in Qatar ontvangen door de regerende familie en een fotomoment met de wereldberoemde speler is dan een leuk extraatje.

Beckham zal in Parijs zijn handtekening zetten onder een contract voor achttien maanden tegen een vergoeding van 800.000 euro bruto per maand. Daarnaast deelt hij in de opbrengsten uit merchandising, zoals de verkoop van shirts met rugnummer 23. Dat zou hem nog eens 17 miljoen euro kunnen opleveren. Daarmee wordt Beckham veruit de best betaalde speler in de Franse Ligue 1. Tot nu was dat Yoann Gourcuff, de aanvaller van Olympique Lyon, met 500.000 euro per maand. Javier Pastore, de Argentijnse ster van PSG die deze zomer voor 42 miljoen euro werd overgenomen van het Italiaanse Palermo, verdient in Parijs nauwelijks 200.000 euro per maand.

Na afloop van zijn contract als voetballer hoeft Beckham niet te vertrekken uit Parijs. In het contract is ook een optie opgenomen die de Engelsman als ambassadeur verbindt aan de club. Want hoewel sommigen proberen te benadrukken dat Beckham nog steeds een uitstekende voetballer is met een begenadigde trap in de rechtervoet, is het duidelijk dat er andere redenen meespelen voor zijn komst naar Parijs. Meer nog dan een voetballer is Beckham een merk geworden. Spelers die vertrekken naar de Amerikaanse competitie verdwijnen vaak uit beeld, maar Beckham is er wereldwijd alleen maar populairder door geworden. Hij bleef ook in beeld door twee uitleenbeurten aan het Italiaanse AC Milan in 2009 en 2010. Vooral in het Midden-Oosten en Verre Oosten is Becks ongekend populair.

PSG hoopt mee te liften op de wereldwijde faam van Beckham. De club heeft een bescheiden palmares (twee landstitels, de laatste in 1994, acht Franse bekers en één Europa Cup 2 in 1996) en weinig uitstraling buiten de landsgrenzen. In Frankrijk zijn clubs als Marseille en Lyon populairder. Maar PSG heeft sinds de komst van QSI grootste plannen. En de Qatarese sjeiks hebben bij Leonardo aangedrongen op de komst van de Britse vedette.

Wordt het bij PSG een succesverhaal voor Beckham of is één voetbalavontuur te veel? De Parijzenaars denken uiteraard van niet. Ze kijken er al naar uit Beckham te bewonderen, op het veld én op de Champs Elysées. Supporters hebben het nu al over zijn fameuze rechtervoet, zijn professionele instelling, zijn goede invloed in de kleedkamer en op het veld. Misschien slaagt hij er wel in medespeler Pastore eens wat harder te laten lopen.

Beckham heeft ook nog een eigenbelang: hij wil in de zomer van 2012 graag met het Engelse voetbalteam deelnemen aan de Olympische Spelen in Londen. Aanwezig zal hij sowieso zijn, als uithangbord van een Koreaans elektronicaconcern. Maar hij wil voetballen in Londen. In Parijs hoopt hij zich opnieuw in de kijker van zijn landgenoten te spelen.

    • Dirk Vandenberghe