Mensen eten is de oplossing

Op zijn expositie De Kannibaal in Villa Zebra laat kunstenaar Joep van Lieshout zien waarom mensenvlees eten goed is voor het milieu.

Op televisie zag ik laatst twee presentatoren van BNN, Dennis en Valerio, die vertelden dat ze voor hun programma Proefkonijnen een stukje van elkaars billen gingen opeten. Ze wilden wel eens weten hoe dat smaakte, mensenvlees. Hun idee leverde veel reacties op. Want kannibalisme – zo heet het wanneer een diersoort zijn eigen soortgenoten opeet – is voor mensen natuurlijk hartstikke verboden.

Toch zijn er meer mensen die wel iets in kannibalisme zien. Kunstenaar Joep van Lieshout bijvoorbeeld denkt dat het probleem van de overbevolking erdoor opgelost kan worden. Het is nu nogal druk op onze aardbol. Maar als we mensen zouden kunnen recyclen, tot mensenvlees bijvoorbeeld, dan zou er wat meer ruimte komen. En dan zou er meer te eten zijn voor de rest.

In het Rotterdamse kindermuseum Villa Zebra laat Joep van Lieshout op zijn tentoonstelling De Kannibaal zien hoe dat werkt. Er staat een grote machine, de Vermaler, waar mensfiguren er aan de ene kant ingaan, en er aan de andere kant als gehakt weer uitkomen. Op een operatietafel haalt de ene mensenpop de buik van de ander leeg. En op de muren staan tekeningen die laten zien wat een mens per jaar wel niet verbruikt.

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je twee glazen melk per dag drinkt en soms ook wat boter en kaas eet, dat je dan per jaar al zo’n 500 liter melk verbruikt? Een koe kan ongeveer 500 liter in een maand maken, maar daarvoor heeft ze wel 1.000 kilo gras nodig plus 2.500 liter water. En dan schijt ze ook weer 1.000 kilo aan koeienvlaaien uit. Kortom, om alle kinderen in Nederland van melk te voorzien, zijn er honderdduizenden koeien nodig die miljoenen kilo’s stront achterlaten. Dat noem je nou een mestoverschot.

In Villa Zebra wordt er door een groepje kinderen druk gediscussieerd over de kunstwerken. Angelica (11) vindt het maar een raar idee, dat kannibalisme. „Ik vind het al eng om een spin dood te maken, laat staan dat je een mens doodmaakt.” Maar, reageert haar vriendin Charlotte (10), „je eet toch ook kip of gehaktballen?” Dat is iets anders, vindt Angelica.

Charlotte vindt de beelden van de skeletten wel een beetje eng, zegt ze. Ze doen haar denken aan haar opa, die twee weken geleden overleden is. Toch vindt ze de tentoonstelling wel goed. „Het is mooi dat kinderen zo voorbereid zijn op de toekomst. Want Joep van Lieshout denkt dat het later echt zo gaat gebeuren.”

Zelf zegt de kunstenaar dat je hem ook weer niet al te serieus moet nemen. „Het gaat om de kunstwerken, de boodschap hangt erbij.” Hij wil de boel vooral een beetje opschudden. „Daarom zeg ik bijvoorbeeld dat je beter kinderen kunt eten dan oude mensen. Want kinderen hebben nog een heel leven voor zich waarin ze nog tonnen aan voedsel en spullen nodig gaan hebben.” Een beetje pesten, daar houdt hij wel van. „Ik gooi een stinkbommetje, zo moet je het zien.”

‘De Kannibaal’ van Atelier van Lieshout is t/m 17 juni te zien in Villa Zebra, Stieltjesstraat 21, Rotterdam. Inl: www.villazebra.nl

    • Sandra Smallenburg