Medvedev stelt hervormingen voor - ‘één groot toneelstuk’

De Russische president Dmitri Medvedev tijdens zijn eindejaarstoespraak. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

In zijn jaarlijkse toespraak tot de kamers van het Russische parlement heeft de president Dmitri Medvedev opgeroepen tot democratische hervormingen. Zo pleitte hij voor rechtstreekse verkiezing van de gouverneurs van de regio. Ook stelde hij de oprichting van een onafhankelijke publieke omroep voor.

De voorstellen zouden een handreiking moeten zijn aan de betogers die al wekenlang hun onvrede uiten over de verkiezingsuitslag, waarbij op grote schaal gefraudeerd zou zijn. Volgens onze Rusland-correspondent Michel Krielaars zijn de “traditionele beloftes” echter onderdeel van “één groot toneelstuk”. Krielaars:

“Bij de eindejaarsspeech van de Russische president, te vergelijken met de kerstboodschap van de koningin, wordt eigenlijk ieder jaar hetzelfde beloofd. De salarissen gaan omhoog, de corruptie wordt aangepakt en de rechtsstaat wordt verbeterd. Dit jaar legde Medvedev bij die traditionele beloftes vooral de nadruk op de democratisering, in reactie op de grote protesten van afgelopen weken. Er zal echter niks veranderen. Mensen wachten al jaren op loonsverhoging en horen dit soort beloftes ieder jaar weer voorbijkomen. Wat dat betreft is het één groot, geregisseerd toneelstuk.”

Aanstaande zaterdag zijn er weer grote demonstraties gepland, waar volgens Krielaars tienduizenden mensen op af zullen komen.

“Op de aanmeldpagina op internet hebben zo’n 40 duizend mensen laten weten dat ze komen. Er is toestemming voor een betoging met 40 duizend mensen, maar waarschijnlijk wordt het allemaal veel groter. Ik schat dat er tussen de 80 en 100 duizend mensen komen opdagen. Wat opvalt aan de discussie op de Facebook-pagina’s is dat de toon inmiddels veel agressiever is. De betogers moeten echter ook met eisen gaan komen. Medvedev heeft vandaag gedaan alsof hij een handreiking doet, de betogers zullen daar iets tegenover moeten zetten. Zaterdag wordt dus een interessante dag.”

    • Lex Boon