Louis van Gaal: niet ten koste van alles directeur Ajax

Louis van Gaal hoeft niet ten koste van alles algemeen directeur van Ajax te worden. „Ik heb me beschikbaar gesteld, mensen kunnen beslissen of ze gebruik maken van mij. Dat is aan hen.”

Dat zei de oud-trainer van onder meer Ajax, Barcelona en Oranje gisteren in Nieuw-Vennep bij zijn eerste publieke optreden sinds hij op 16 november werd voorgedragen als toekomstig algemeen directeur.

Van Gaal, al jaren een rivaal van commissaris Johan Cruijff, zei niet veel langer in onzekerheid te willen blijven. „Sinds ik zogenaamd benoemd ben krijg ik geen aanbiedingen meer, terwijl ik in principe na deze sabbatical aan de slag wil. Natuurlijk zijn er grenzen.”

Van Gaal wees ook op het hoger beroep van de raad van commissarissen tegen de opschorting van zijn benoeming. De voorzieningenrechter bepaalde vorige week dat Van Gaal pas benoemd mag worden als de aandeelhouders hun vertrouwen in de raad van commissarissen hebben uitgesproken.

Het hoger beroep dient 18 januari. De uitspraak is op 9 februari, één dag voor de aandeelhoudersvergadering die gisteren werd uitgeschreven. Dan wordt over het lot van de commissarissen gestemd.

De voorgenomen benoeming van Van Gaal tot algemeen directeur en de ad interim-benoemingen van de directieleden Martin Sturkenboom en Danny Blind leidden tot de zoveelste crisis bij Ajax en een scheuring binnen de raad van commissarissen. Vier leden – voorzitter Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids – kwamen tegenover medecommissaris Cruijff te staan. Die wist tot het laatste moment niets van de benoemingen en stapte naar de rechter.

Van Gaal liet gisteren doorschemeren dat zijn lot verbonden is aan dat van president-commissaris Ten Have. „Je voelt je verbonden met de mensen die jou gevraagd hebben. Zo simpel is het. Als ik de stekker eruit trek, trek ik die er ook uit bij Steven ten Have. Dat zal ik niet snel doen, maar er kan een moment komen dat ik het wel moet doen.”

Van Gaal wil de mening van de nieuw te vormen bestuursraad van Ajax afwachten. Deze zevenkoppige raad wordt vanavond gekozen als opvolger van de ledenraad en vertegenwoordigt 10 februari de vereniging Ajax als grootaandeelhouder. Die dag wordt gestemd over het vertrouwen in de huidige commissarissen.

Van Gaal prees in Nieuw-Vennep, waar hij een trapveldje opende namens de stichting Spieren voor Spieren, ook de mens Ten Have. „Het is nog niet een keer benadrukt, maar hij blijft wel overeind. Hij blijft strijden voor zijn zaak, of je het daar mee eens bent of niet is wat anders. Het is maar heel weinig mensen gegeven om onder die druk Steven ten Have te blijven.”

Over rivaal Cruijff zei Van Gaal: „Waarom is hij nu al drie weken in Nederland en was hij er daarvoor amper? Hoe kan dat? Maar goed, ik denk dat ik al te veel heb gezegd.”