Kortkolom kunst

Weer meer bezoekers in de Nederlandse musea

AMSTERDAM. De Nederlandse musea hebben dit jaar opnieuw meer bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de Nederlandse Museumvereniging. De ruim vierhonderd ‘Museumkaartmusea’ ontvingen in 2011 zeker 18 miljoen bezoekers. In 2010 waren dat er nog 16,9 miljoen. Volgens Museumvereniging-directeur Siebe Weide is de stijging vooral te danken aan de heropening van diverse musea. Zo kwamen er in het Scheepvaartmuseum sinds de heropening op 1 oktober al 150.000 bezoekers kijken en trok het Stedelijk Museum in Amsterdam dankzij tijdelijke openstellingen ruim 138.000 bezoekers. De top drie van drukst bezochte musea is ongewijzigd gebleven. Het Van Gogh Museum trok met ruim 1,5 miljoen bezoekers opnieuw het meeste publiek, 145.000 meer dan de jaren daarvoor. Het Anne Frank Huis staat op plaats twee met 1,09 miljoen bezoekers, het Rijksmuseum op drie met 1 miljoen bezoekers. Ondanks de recessie blijkt de Nederlandse bevolking nog steeds geld over te hebben voor museumbezoek. In 2011 werd door de Museumvereniging een recordaantal van 800.000 Museumkaarten uitgegeven, in 2010 waren dat er 750.000. Gemiddeld bezoeken Museumkaarthouders iets meer dan 5 keer per jaar een museum. (NRC)

Leo de Wit interim bij bestuur Buma/Stemra

Hoofddorp. Voormalig hoofdofficier van Justitie Leo de Wit (67) is benoemd tot interim-voorzitter van het bestuur van Buma/Stemra. De benoeming gaat per direct in. De auteursrechtenorganisatie voor componisten en muziekuitgevers werkt aan een nieuwe bestuursstructuur. Begin deze maand raakte een bestuurslid, Jochem Gerrits, in opspraak. In een uitzending van PowNews was een geluidsopname te horen waarin het bestuurslid een componist, Melchior Rietveldt, aanbood om te helpen misgelopen auteursgelden te innen, in ruil voor een derde van het bedrag. Eerder al waren er andere bestuursleden die zich negatief uitlieten over de interne organisatie van Buma/Stemra. De voordracht van De Wit, die het opstellen van een nieuw bestuursmodel voor Buma/Stemra zal begeleiden, werd unaniem door het bestuur gesteund. Het nieuwe bestuursmodel zal op 16 februari aan de leden worden voorgelegd. (NRC)

Vier erfgoedmusea gaan zich verenigen

AMSTERDAM. Vier Amsterdamse erfgoedmusea – het Amsterdam Museum, Museum Willet-Holthuysen, het Bijbels Museum en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder – hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband Heritage Museums Amsterdam. Volgens de directeuren van de vier musea is de samenwerking „een logische stap” in het kader van het Kunstenplan 2013-2016. Björn Stenvers, hoofd marketing van het Amsterdam Museum, is aangetrokken om een gemeenschappelijk plan te ontwikkelen. In 2013 zullen de vier musea tentoonstellingen maken rondom het thema ‘Life in the Amsterdam Canal House’. Hiervoor wordt samengewerkt met de andere grachtenhuizen in de stad. (NRC)

Steve Jobs krijgt Grammy Award

Los Angeles. Steve Jobs, in oktober de overleden topman van Apple, krijgt een speciale Grammy Award. De zogenoemde Trustees Award is voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de muziekindustrie, zonder zelf muziek te hebben gemaakt. Jobs was de man achter onder meer de iPod, iPhone en iPad. Mensen over de hele wereld gebruiken die apparaten nu om naar muziek te luisteren. De Trustees Award en andere speciale Grammy’s worden op 11 februari toegekend, een dag voor de uitreiking van de gewone Grammy Awards. (Novum)