Kortkolom buitenland

Kremlinraad: proces Chodorkovski onwettig

Moskou. De Raad voor de Mensenrechten, een door het Kremlin opgericht adviesorgaan van president Medvedev, heeft gisteren een rapport gepubliceerd waarin staat dat ex-olietycoon Michail Chodorkovski en zijn zakenpartner Platon Lebedev ten onrechte zijn veroordeeld in hun tweede proces. In het rapport concluderen Russische en buitenlandse experts dat de vonnissen, die een jaar geleden werden uitgesproken, ongeldig moeten worden verklaard. Volgens raadslid Tamara Morsjtsjakova, voormalig rechter van het Constitutioneel Gerechtshof, zijn Chodorkovski en Lebedev gestraft voor legale activiteiten en hebben zij niets onwettigs gedaan. De Raad adviseert de Doema beide zakenmannen amnestie te verlenen. Presidentskandidaten Michail Prochorov en Grigori Javklinski, die het in maart opnemen tegen Vladimir Poetin, hebben gezegd dat zij Chodorkovski zullen vrijlaten, mochten zij de verkiezingen winnen. (NRC)

Tientallen doden bij aanvallen in Jemen

Sana’a. Vijftien buitenlandse sunnitische fundamentalisten zijn de afgelopen weken om het leven gekomen bij aanvallen door shi’itische Houthi-rebellen op de school waar ze studeerden in het noorden van Jemen. Dat heeft een woordvoerder van de school voor predikers in Dammaj gisteren bekendgemaakt. De aanvallen begonnen half oktober. In totaal zijn volgens de woordvoerder 71 mensen gedood, van wie zeker vier Russen, een Fransman en verscheidene Amerikanen. De Houthi’s, die sinds jaren in opstand zijn tegen het regime in Sana’a, beschuldigen de school van bekeringswerk in het shi’itische gebied. (AFP)

Levenslang voor oud-leiders Rwanda

Das Es Salaam. Het Rwanda-tribunaal heeft gisteren oud-leden van de Hutupartij MRND veroordeeld voor genocide. Mathieu Ngirumpatse (72) en Edouard Karemena (60), die president en vice-president waren tijdens de genocide in 1994, werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Rechter Dennis Pyron zei dat de twee mannen „in hoge mate” verantwoordelijk waren voor het systematisch doden van 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Het tribunaal, dat in de Tanzaniaanse stad Arusha gevestigd is, sprak in 2006 het vonnis uit dat er tussen 6 april en 17 juli 1994 een genocide heeft plaatsgevonden in Rwanda. (Reuters, AFP)

Irak geeft Kamp Ashraf nog tot april

Bagdad. Irak heeft besloten de voor 31 december geplande sluiting van Kamp Ashraf waar duizenden aanhangers van een Iraanse oppositiegroep leven tot april uit te stellen. Kamp Ashraf is in handen van de Mujahedeen-Khalq, die de Iraakse regering, die bevriend is met Iran, koste wat het kost wil weghebben. De bewoners van het kamp werden na de val van Saddam Hussein door het Amerikaanse leger ontwapend. Afgelopen april vielen 36 doden in het kamp bij een aanval door het Iraakse leger. De Verenigde Naties proberen een bestemming te vinden voor de ruim 3.000 inwoners. (AFP)

Bevolking Albanië sterk gekrompen

Tirana. In de afgelopen tien jaar is de bevolking van Albanië met 7,7 procent gekrompen, vooral doordat tienduizenden Albanezen zijn geëmigreerd om de armoede en het gebrek aan perspectief in eigen land te ontvluchten. Het Instituut voor Statistiek in Tirana maakte bekend dat Albanië nu 2,8 miljoen inwoners heeft, tegen 3,1 miljoen in 2001. De daling in het geboortecijfer is een aanvullende verklaring. De meeste Albanese emigranten zijn naar Italië of Griekenland gegaan. (Reuters, AP)