Kortkolom binnenland

Mogelijk mariniers op voedseltransporten VN

Rotterdam. Het kabinet is van plan mariniers mee te laten varen aan boord van voedseltransporten van de Verenigde Naties naar Somalië, om deze te beschermen tegen piraten. Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Nederland is al jaren betrokken bij internationale missies tegen piraterij in het gebied. Fregatten varen in de Golf van Aden om piraten te weerhouden van aanvallen op schepen van de VN-voedselorganisatie WFP en op koopvaardijschepen. Ook Nederlandse reders kunnen sinds kort een beroep doen op Defensie voor beveiliging aan boord. Volgend jaar moeten daarvoor vijftig teams beschikbaar zijn. De reders hebben zich beklaagd over de lange aanvraagprocedures die zij moeten doorlopen om de mariniers aan boord te krijgen. Nederland staat niet toe dat zij in plaats daarvan gewapende particulieren inhuren. (NRC)

Eerste aanhoudingen vuurwerkbommakers

Rotterdam. De politie heeft voor het eerst aanhoudingen verricht door via internet makers van vuurwerkbommen op te sporen. Acht mensen zijn aangehouden voor het bezit van zwaar vuurwerk en het maken van vuurwerkbommen, meldt de politie. Twee 14-jarigen werden opgepakt in Drenthe en in het Brabantse Klundert. Zij waren in het bezit van onder meer pijpbommen en gevaarlijk vuurwerk. De politie heeft nog 25 zaken in onderzoek. Tot nu toe bekeek de politie 480 internetfilmpjes van bommenmakers. Naar aanleiding daarvan kregen 278 makers het verzoek om de filmpjes te verwijderen. (Novum)

Alle huidige tbs’ers zijn terecht veroordeeld

Rotterdam. Alle veroordeelden die in een tbs-kliniek zitten, hebben die straf terecht opgelegd gekregen. Er zijn geen fouten gemaakt bij de oplegging en verlenging daarvan, blijkt uit onderzoek van de Raad voor Rechtspraak. Eerder dit jaar bleek dat in twee zaken tbs onterecht was opgelegd of verlengd. De raad besloot daarop alle veroordelingen, bijna 2.500, tegen het licht te laten houden. In alle zaken bleek de maatregel te zijn onderbouwd en zijn er geen fouten gemaakt. Tbs mag alleen worden opgelegd voor zware misdrijven, voor maximaal vier jaar. Alleen bij geweldsdelicten kan tbs daarna worden verlengd. (Novum)

Schippers zet proef met orgaandonatie voort

Den Haag. Twee proeven om de organisatie rond orgaandonatie te verbeteren, krijgen een landelijk vervolg. Dat heeft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) gisteren laten weten. Het gaat om proeven met organisatie- en chirurgenteams die in 2009 in zes ziekenhuizen in Leiden en Groningen zijn gestart. Schippers besloot het huidige donorregistratiesysteem niet te veranderen. Zij wil de rol versterken die ziekenhuizen kunnen spelen bij het vinden van meer donoren. (Novum)