Kerstmuziek in alle stijlen

klassiek

Kerstmis: Nederlandse Bachvereniging/Jos van Veldhoven ****

De Nederlandse Bachvereniging putte uit haar rijke discografie op het label Channel Classics voor de sfeervolle compilatie-cd Kerstmis. Alleen al om die opsmuksloze titel verdient de Bachvereniging een kransje, maar deze cd is om meer redenen een waardevolle aanvulling op de collectie.

Michael Praetorius’ Es ist ein Ros entsprungen is voor de liefhebbers van introverte vroomheid. Uitbundiger wordt het in (al eerder geprezen) topuitvoeringen van delen uit Bachs Magnificat, Weihnachtsoratorium en Hohe Messe – waarmee de Bachvereniging dezer dagen ook een kleine tournee door het land maakt. Maar ook het Ehre sei Gott van de 17de-eeuwse componist Andreas Hammerschmidt en het pittig polyfone Angelus ad pastores ait van Sweelinck zijn feestelijk en aanstekelijk.

Het is vooral de veelzijdigheid aan stijlen, bezettingen en sferen die deze compilatie aantrekkelijk maakt.

Een minpuntje vormt het nogal liefdeloze booklet, dat zo summier is dat zelfs datering van de opgenomen werken ontbreekt. Jammer, al is de aanschafprijs van 8 euro voor deze cd (www.channelclassics.com) wel verklaring en douceur ineen.

    • Mischa Spel