Kamer: AWACS te lawaaiig

De Kamer dreigt de NAVO opnieuw met een vliegverbod voor AWACS-radarvliegtuigen boven Nederland als de geluidsoverlast van de vliegbasis in Geilenkirchen, net over de Duitse grens, per 1 januari niet met 35 procent is afgenomen.

Bewoners van de Limburgse gemeente Onderbanken beklagen zich al decennia over het lawaai dat de toestellen maken. De vliegtuigen zouden kunnen worden uitgerust met stillere motoren, maar daar wil de NAVO niet ruim 1 miljard euro in investeren, zegt een woordvoerder van Defensie.

Volgens het ministerie is de beoogde geluidsreductie van 35 procent overigens al behaald, maar het „validatiesysteem” dat dat zou moeten meten „is nog niet klaar”, aldus de woordvoerder. Vanmiddag debatteert de Kamer over de kwestie.

In theorie is het mogelijk om, zoals de SP, PvdA, PVV en GroenLinks willen, een zogeheten binnenvliegverbod af te kondigen, waardoor de luidruchtige AWACS-toestellen het Nederlandse luchtruim niet meer in mogen. Maar dat zou betekenen dat NAVO-lid Nederland een verbod tegen zichzelf afkondigt, zegt een defensiewoordvoerder.

Tegen de zin van Onderbanken en omwonenden moesten eerder enkele hectares bos in de gemeente verdwijnen, omdat de toestellen last van de bomen hadden bij start en landing.