Justitie beslist volgende maand over vervolging oud-rechter

Het Openbaar Ministerie zal januari volgend jaar een beslissing nemen over de vervolging van voormalig rechter Hans Westenberg en oud-voorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit wegens meineed, valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling. Dat heeft het OM gisteren bekendgemaakt. Het onderzoek naar de twee verdachten is zo goed als afgerond. Het OM laat weten dat er ongeveer dertig getuigen zijn verhoord en dat de verdachten zelf ook enkele keren zijn verhoord.

De mededeling van het OM kwam nadat vader en zoon Jan en Peter Poot van het bedrijf Chipshol gisteren lieten weten dat ze de Amsterdamse advocaat Bram Moszkowicz hebben ingehuurd om de zaak tegen Westenberg en Kalbfleisch „wat aan te jagen”. Vader en zoon Poot vinden dat de zaak tegen Westenberg veel te lang duurt. Ze deden in oktober 2009 aangifte tegen de oud-rechter wegens meineed. Peter Poot zegt dat het inhuren van Moszkowicz nu al resultaat heeft. „Het OM heeft gisteren gereageerd met een persbericht.”

Ontwikkelingsbedrijf Chipshol voert al jaren een juridische strijd over grond rondom luchthaven Schiphol. Chipshol-directeur Jan Poot kocht vanaf midden jaren tachtig ongeveer 600 hectare grond rondom Schiphol, die hij wilde ontwikkelen. Door ruzie met zakenpartners en verschillende juridische procedures waarin toenmalig rechter Hans Westenberg een rol speelde, raakte Chipshol een groot deel van de grond kwijt. Chipshol vermoedt dat bij deze procedures sprake was van belangenverstrengeling bij een aantal rechters. Ook zegt het bedrijf dat het jarenlang is tegengewerkt door onder meer de Staat en Schiphol bij het ontwikkelen van de grond die ze nog wel in bezit hadden.