Israël vervolgt Israëliërs die aan boord waren van flotilla niet

Israeli commandos are seen on a Gaza-bound ship in the Mediterranean Sea in this frame grab taken from footage released by DHA on May 31, 2010. Israeli commandos intercepted Gaza-bound aid ships on Monday and at least 10 pro-Palestinian activists on board were killed in bloodshed that plunged Israel into a diplomatic crisis. REUTERS/DHA via Reuters TV (MILITARY CIVIL UNREST) TV OUT. NOT FOR SALE TO TELEVISION BROADCASTERS. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Een videobeeld van de actie van Israëlische commando's, die de flotilla in mei 2010 enteren. Bij de actie kwamen negen activisten om. Foto Reuters

De Israëlische autoriteiten gaan Israëliërs die aan boord waren van de flotilla die vorig jaar op weg naar Gaza werd aangevallen niet vervolgen.

Onder de verdachten zijn een Israëlisch-Arabische jurist en een Islamistische leider. Zij waren aan boord van de Turkse flotilla die in mei 2010 werd geënterd door Israëlische soldaten (wiki). Negen activisten kwamen om bij die actie.

De meevarende Israëlische staatsburgers werden ervan verdacht de Gazastrook binnen te willen komen, terwijl Israël een blokkade rond dat gebied aanhoudt. Het is Israëliërs verboden Gaza binnen te gaan.

De rechtsgang is gestaakt omdat, zo meldt persbureau AP op basis van informatie van het Israëlische justitiële apparaat, er problemen zouden zijn met de bewijsvoering en andere moeilijkheden. Details daarover zijn niet vrijgegeven.

Israël blokkeert op één na alle landgrenzen, de zee en het luchtruim van het Palestijnse gebied, waar de islamitische beweging Hamas regeert. De blokkade moet aartsvijand Hamas verzwakken, maar treft de burgerbevolking hard. De helft van de bevolking is afhankelijk van VN-voedselhulp. De grenzen zijn het afgelopen jaar wat opener geworden, maar van een functionerende economie is nauwelijks sprake. Palestijnen kunnen het gebied nauwelijks uit.

    • Peter van der Ploeg