internationaal

Gerhard Richter

Laatste kans: Tate Modern in Londen eert de Duitse schilder Gerhard Richter (1932), een van de grondleggers van het Kapitalistisch realisme, met een groots overzicht. Het is een eerbetoon aan een kunstenaar die zich zou ontwikkelen tot een mysterieuze alleskunner met een schoonheidsgevoel dat moeilijk te duiden is – troostend, onverschillig, onderkoeld of alles tegelijk? Richter heeft in Tate een hele museumvleugel en een eigen museumwinkel.

T/m 8 jan. www.tate.org.uk

Lygia Pape

De Serpentine Gallery in Londen exposeert werkt van de Braziliaanse kunstenares Lygia Pape (1927-2004). Pape was een kunstenaar die in haar werk formaliteit en gedurfde experimenten samenbracht. Haar vroege werk kwam voort uit een interesse voor de Europese abstracte kunst, maar ze ging verder dan het kopiëren van internationaal werk, en begon haar eigen situatie in Brazilië weer te geven. Op de tentoonstelling is werk te zien uit Papes gehele carrière. In de Serpentine Gallery zijn iedere zaterdag om 15u zijn speeches en seminars. Deze winter zijn deze speeches gerelateerd aan de Lygia Pape expositie.

T/m 19 feb 2012, Kensington Gardens, www.serpentinegallery.org

Pacific Standard Time

Een enorme manifestatie in Los Angeles, Pacific Standard Time, onderstreept het belang van de Amerikaanse West Coast-kunst in de 35 jaar na de Tweede Wereldoorlog (1945-1980). De onderliggende gedachte van de manifestatie, die nog loopt tot april volgend jaar, is het (miskende) belang van de kunst die in die periode in Zuid-Californië is gemaakt, waarvan de invloed tot ver buiten de regio reikt. T/m 1 april 2012, www.pacificstandardtime.org

Alexander de Grote

In het Louvre is momenteel in de Halle Napoleon een expositie te zien met vondsten uit het oude Macedonië (Noord-Griekenland) uit de tijd van koning Alexander de Grote. Bijna vijfhonderd stukken, waarvan de meeste voor de eerste keer tentoon worden gesteld in Frankrijk, vertellen de geschiedenis van het oude Macedonië uit de vijftiende eeuw voor Christus tot aan de Romeinse tijd. T/m 16 jan, Rue de Rivoli. www.louvre.fr

Babar

Het is tachtig jaar geleden dat het populaire olifantje Babar tot leven kwam. Ter gelegenheid van de verjaardag van het hoofdpersonage in de serie kinderboeken, is er nu een tentoonstelling in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Met boekjes, knuffels, spelletjes, 3D-films, foto’s en cartoons laat de tentoonstelling Les histoires de Babar de geschiedenis van dit bijzondere olifantje in zijn groene pakje zien. Ook is er een selectie gemaakt van honderd originele tekeningen en schetsen van Babar die zijn geleend van Franse en buitenlandse instellingen zoals de Bibliothèque Nationale in Parijs en de Mary Ryan Gallery in New York. De eerste verhalen over het olifantje zijn tachtig jaar geleden geschreven door de Franse schrijver Jean de Brunhoff, maar zijn zoon Laurent de Brunhoff nam het in 1941 van zijn vader over. T/m 2 sept 2012, Rue de Rivoli. www.lesartsdecoratifs.fr