Huisartsen leggen werk vandaag een paar uur neer

Een protest van huisartsen tegen het korten van het huisartsenbudget in oktober dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer

Duizenden huisartsen leggen donderdagochtend korte tijd hun werk neer. Ze sluiten tussen 10.00 en 13.00 uur hun praktijk om het debat in de Tweede Kamer over de huisartsenzorg te volgen, zegt een woordvoerder van het huisartsenprotest op Radio 1.

“Het gaat om een korte werkonderbreking. Staking is een groot woord”, aldus de woordvoerder. Volgens hem doen er duizenden huisartsen mee. “We krijgen uit alle plekken van het land steunbetuigingen binnen. We zijn benieuwd wat minister Schippers zegt en wat ze nu weer uit haar hoge hoed tovert.”

De huisartsen en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) steggelen al maanden over het korten op het huisartsenbudget. Het gaat volgens de minister om 74 miljoen euro, maar volgens de huisartsen bedraagt de korting 98 miljoen euro. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt naar de rechter om de korting op het huisartsenbudget aan te vechten.

    • Lex Boon