Hooikoorts is heftiger in de lente dan in de zomer

Hooikoortsklachten als niezen en tranende ogen zijn erger in het voorjaar dan in de zomer, terwijl er dan evenveel stuifmeelkorrels (pollen) in de lucht zweven. Het staat ook los van hoeveel hooikoortsmedicijnen men gebruikt. Dat blijkt uit een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum onder ruim tachtig hooikoortspatiënten in Leiden en omgeving. De resultaten verschenen gisteren in het medisch wetenschappelijke tijdschrift Clinical and Translational Allergy.

De onderzoekers vroegen de patiënten dagelijks de ernst van hun klachten bij te houden tijdens de bloeiperiode van grassen, waarvan het stuifmeel de meeste klachten veroorzaakt bij hooikoortspatiënten. Dat komt mede doordat verschillende soorten grassen elkaar opvolgen in bloei, waardoor de periode van grasstuifmeel in de lucht langgerekt is, van eind april tot aan augustus, legt Letty de Weger, eerste auteur van het artikel uit aan de telefoon. „De patiënten rapporteerden in het voorjaar veel meer last van hun graspollenallergie te hebben dan in de zomer.”

Mogelijk treedt er gewenning op zegt De Weger. „Dat kan psychisch zijn, als mensen in het voorjaar opzien tegen die jaarlijks terugkerende klachten, maar het zou ook kunnen zijn dat het immuunsysteem zichzelf naar beneden reguleert naarmate het langer door stuifmeel wordt geprikkeld. Ten slotte is het ook nog mogelijk dat de grassen die later in het seizoen bloeien minder allergeen zijn.”

Het onderzoek laat zien dat hooikoortsverwachtingen die uitsluitend gebaseerd zijn op pollentellingen, zoals in veel landen gebruikelijk is, in het voorjaar de situatie onderschatten en in de zomer overschatten.

In Nederland werkt De Weger al langer met een rekenmodel om de hooikoortsverwachting te bepalen, waarbij rekening wordt gehouden met de weersomstandigheden, welke soorten er bloeien en de gemiddelde hoeveelheid klachten.

De uitkomsten van het onderzoek wijzen er volgens De Weger ook op dat het voor hooikoortspatiënten verstandig is om in overleg met een arts vroeg met medicatie te beginnen.