Hapjes voor tussendoor

Aankomend weekend is het Kerst en daarom besteden we deze week bij nrc.next uitgebreid aandacht aan het kerstdiner. Maar lekker belangrijk eigenlijk, dat kerstdiner en -ontbijt. Het gaat natuurlijk om de dingen die je doet tussen de verschillende eetmomenten. Borrelen, spelletjes doen, slapen, familiebezoek, wandelen, zingen voor het haardvuur, meubelboulevard, nog meer eten?

Eerste Kerstdag duurt lang en de Tweede duurt over het algemeen nog langer, maar met deze feestelijke in between-hapjes blijft in ieder geval de tijd én je maag tussen de maaltijden door goed gevuld.

Geitenkaasrolletjes voor na het ontbijt: 2 velletjes roomboterbladerdeeg 2 handjes verse spinazie

1 geroosterde rode paprika

150 gr zachte geitenkaas

Was de spinazie en laat goed uitlekken. Roerbak in een grote pan een paar minuutjes in olijfolie tot de spinazie is geslonken en laat goed uitlekken. Mix dan met de kleingesneden paprika en de geitenkaas en voeg naar smaak peper en zout toe. Verdeel een beetje van het mengsel over de velletjes bladerdeeg en rol stevig op. Snijd in ringen van ongeveer twee centimeter dik, leg op bakpapier en bak in een voorverwarmde oven op 350 graden goudbruin.

Tomatencappuccino voor na de lunch:

6 trostomaten

1 kleine ui

1 paprika

halve liter groentebouillon

100 ml slagroom

een paar basilicumblaadjes

Snipper de ui en fruit deze in een pan met dikke bodem. Snijd de tomaten en paprika klein en voeg toe. Bak een paar minuten mee en giet de bouillon erbij. Laat zo’n twintig pruttelen en pureer met een staafmixer. Klop de slagroom met een beetje peper en zout stijf. Verdeel de warme soep over over een paar cappuccinokopjes en schep de slagroom erop. Garneer met een blaadje basilicum.

Soesjes met zalmmousse voor na het diner:

65 gram bloem

50 gram roomboter

2 eieren

150 gram gerookte zalm

bakje roomkaas

takje verse dille

1 tl limoensap

Doe boter en 100 ml water in een pannetje en breng op laag vuur aan de kook. Voeg als de boter gesmolten is een beetje zout en de bloem toe en roer tot een egaal deeg ontstaat dat van de bodem loslaat. Haal het pannetje van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg. Blijf roeren tot het deeg helemaal glad is. Spuit met een spuitzak kleine hoopjes deeg ter grootte van een bitterbal op een ingevette bakplaat. Bak op 200 graden af tot ze goudbruin zijn. Doe intussen de zalm met de roomkaas, dille, limoensap en naar smaak zout en peper in de keukenmachine en meng tot een mousse. Maak dan met een scherp mes een kleine snee in de soesjes en spuit voorzichtig met de spuitzak de mousse in de soesjes.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg