Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Grote staking legt België plat

Een vrouw wacht op een trein op een station in Brussel. In België rijden de treinen vandaag niet. Foto Reuters / Thierry Roge

In België wordt er vandaag massaal gestaakt. Overheidspersoneel heeft het werk neergelegd om de nieuwe regering te dwingen af te zien van de voorgenomen hervorming van het pensioenstelsel en de verhoging van de pensioenleeftijd.

In het land rijden vandaag geen trein, zijn de scholen dicht, wordt er geen post bezorgd en wordt het afval niet opgehaald. De Belgische ambtenarenbonden hebben ook piloten en het cabinepersoneel opgeroepen het werk neer te leggen, maar het is nog onduidelijk of die oproep wordt beantwoord. De Thalys van en naar Nederland rijdt vandaag niet.

De nieuwe regering van premier Elio Di Rupo wil onder meer het vervroegd pensioen voor overheidspersoneel beperken. De maatregel maakt deel uit van het bezuinigingspakket dat de staatsfinanciën van België op orde moet brengen. De vakbonden betichten het kabinet ervan op eigen houtje te hebben geopereerd en overleg met de bonden te hebben nagelaten.