Geen rectificatie artikel ‘niggabitch’: ‘niets onjuist aan artikel’

Het artikel in de meest recente editie van Jackie

Tijdschrift Jackie komt niet met een rectificatie over het artikel met de kop ‘niggabitch’. Dit in tegenstelling tot eerdere toezeggingen.

In het meest recente nummer van modeblad wordt in de kop van een artikel over Rihanna naar de Amerikaanse zangeres en haar kledingstijl verwezen met het woord ‘niggabitch’. De titel van het stuk ging de hele wereld over. Het kostte hoofdredacteur Eva Hoeke afgelopen dinsdag haar baan.

Yves Gijrath van de Gijrath Media Groep, waaronder Jackie valt, zegt nu op website Villamedia:

“Er valt niets te rectificeren, want er is niets onjuist aan die productie.”

Hoofdredacteur Hoeke had rug vanaf begin recht moeten houden

Hoeke verklaarde al snel na de eerste ophef dat de titel van het stuk een grap was geweest. Later zwakte zij dat af tot “een slechte grap.” Maar toen de woede wereldwijd steeds groter werd, en zelfs Rihanna boze tweets online plaatste, bleek de positie van Hoeke niet langer houdbaar, ondanks nederige excuses.

Volgens Gijrath had Hoeke haar rug vanaf het begin recht moeten houden. Hij zegt op Villamedia:

“Nu zette ze het in eerste instantie neer als een grap, maar dat was het beslist niet. Het was een duiding. Maar wel een zeer pijnlijke duiding is ons na onderzoek gebleken. De enige juiste reactie was dan ook geweest: ‘we hebben ons niet voldoende gerealiseerd dat deze duiding zo gevoelig lag. We bedoelden het niet kwaad en bieden onze oprechte en welgemeende excuses aan.’ Maar door de consternatie begon Eva zich in allerlei bochten te wringen en zijn we samen tot de conclusie gekomen dat haar positie daardoor niet meer geloofwaardig was.”

Zelf reageerde Hoeke in een persbericht dat GMG uitstuurde:

“Ik had tot tien moeten tellen voordat ik ongenuanceerde standpunten via social media kanalen ging innemen.”

‘Wij laten ons door niemand de mond snoeren’

Gijrath noemt het vertrek van Hoeke een zakelijke beslissing.

“Ik wil voorop stellen dat ik een Eva-fan ben en blijf. Ze heeft belachelijk veel over zich heen gehad en dat verdient ze beslist niet. Ik ken haar als integer, oprecht en dedicated. Hoe mensen het in hun hoofd halen om Eva en Jackie te typeren als racistisch gaat alle perken te buiten. Jackie wordt zelfs gemaakt door een multiculturele groep mensen.”

Gijrath benadruk dat hij niet wil rectificeren, omdat “we ons door niemand de mond laten snoeren.” Ook laat hij weten dat er inmiddels contact is gelegd met Rihanna om haar in het februarinummer uitgebreid in te laten gaan op de kwestie.

    • Niels Posthumus