Fraude met nepborsten

Een van de grootste producenten van implantaten heeft frauduleus industriële siliconen gebruikt.

Het succes van het bedrijf PIP: ze waren de goedkoopste.

Bij 30.000 Franse vrouwen moeten borstimplantaten mogelijk preventief worden vervangen, omdat ze het slachtoffer zijn geworden van fraude met siliconen. De Franse minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand beslist vrijdag of de implantaten verplicht worden verwijderd, zoals een overheidscommissie adviseert. In dat geval betaalt de overheid de operatiekosten terug.

De fraude met de implantaten kwam in maart vorig jaar aan het licht, toen de siliconenborsten van het bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP) werden verboden omdat ze een te groot risico op scheuren hadden, twee keer meer dan andere implantaten. Uit onderzoek bleek dat industriële siliconen waren gebruikt, anders dan de gel die was goedgekeurd voor medisch gebruik. Het bedrijf is ondertussen failliet en krijgt bescherming tegen schuldeisers. Door de fraude zou het bedrijf ongeveer een miljoen euro hebben bespaard.

PIP was een grote speler op de markt. Opgericht in 1991 was het begin deze eeuw wereldwijd de nummer drie voor borstimplantaten. Tachtig procent van de productie was bestemd voor het buitenland. In Frankrijk hebben 30.000 tot 40.000 vrouwen implantaten van PIP. Wereldwijd zijn er zeker 300.000 vrouwen met implantaten van PIP. Het succes was grotendeels gebaseerd op de prijs: PIP was goedkoper.

Sinds de borstimplantaten door de Franse overheid werden verboden hebben al ruim 2.000 vrouwen een klacht ingediend tegen het bedrijf. In Groot-Brittannië zijn inmiddels 250 klachten tegen PIP gemeld. Naar verwachting kan eind 2012 of begin 2013 een strafproces beginnen tegen de eigenaars van het bedrijf. Het aantal klachten nam in korte tijd flink toe sinds eind november een vrouw overleed nadat haar implantaten waren gaan lekken. Ook werden acht kankergevallen vastgesteld bij vrouwen met PIP-borsten, maar een oorzakelijk verband tussen de siliconen en de kanker is niet bewezen.

Toch wil de Franse minister van Volksgezondheid Bertrand geen risico lopen. Vandaar dat wordt verwacht dat hij het advies van het Nationaal Kankerinstituut en zijn eigen ambtenaren zal volgen om de verwijdering van de implantaten te verplichten. Die operaties zullen worden vergoed. Alleen vrouwen die de implantaten kregen na een borstcorrectie wegens borstkanker krijgen ook een vergoeding voor de nieuwe protheses. Vrouwen die de implantaten lieten inbrengen uit esthetische overwegingen, zullen de operaties voor nieuwe implantaten zelf moeten betalen.

Op basis van analyse van al verwijderde implantaten wordt vermoed dat de fraude op z’n vroegst in 2006 begon. Maar voor de zekerheid adviseert de overheidscommissie alle vrouwen die de afgelopen tien jaar implantaten van PIP hebben gekregen preventief te laten opereren.

Onduidelijk is hoe met alle betrokkenen contact kan worden opgenomen. Er is geen lijst van vrouwen met PIP-implantaten: de verantwoordelijkheid ligt bij de betrokken chirurg. Vrouwen moeten een certificaat hebben meegekregen waarop ze kunnen controleren welke prothese ze hebben. Maar dit systeem is niet sluitend, en sommige chirurgen hadden niet de juiste kwalificaties.

Als de Franse regering zoals verwacht ingaat op het advies, wordt dat een primeur in de Franse gezondheidszorg. Sommigen stellen vragen bij de haalbaarheid van het project, maar dat is volgens ziekenhuizen geen probleem. Er zijn circa 800 plastisch chirurgen in Frankrijk. Omdat het om een eenvoudige ingreep gaat onder lokale verdoving moeten alle operaties in een jaar kunnen worden uitgevoerd.

    • Dirk Vandenberghe