film

Tinker Tailor Soldier Spy

Het is niet verwonderlijk dat de Zweed Tomas Alfredson na zijn wereldwijze succes met de vampierfilm Let the Right One In (2008) John le Carrés beroemde spionageroman Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1974) voor het witte doek bewerkte. We bevinden ons in de Koude Oorlog. George Smiley, superspion met pensioen, wordt teruggeroepen naar ‘The Circus’ om de dubbelagent in de top van de dienst te ontmaskeren. Le Carré baseerde zijn boek op de waargebeurde geschiedenis van de Britse dubbelspion Kim Philby, die in 1963 ontmaskerd werd. Maar TTSS heeft niets van een gebaseerd-op-ware-gebeurtenissen-film. Er is zelfs nauwelijks een plot. De onmiskenbare spanning komt van andere dingen. Van sfeer en suggestie. En Alfredson is daar een meester in.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Het zijn geen eenvoudige tijden voor superspionnen. Er is te veel onzekerheid en niemand gelooft meer in de glamourheld. Hoe verhoudt de succesvolle reeks Mission: Impossible, die vijftien jaar geleden begon, met Tom Cruise als producent en als de actieheld Ethan Hunt zich tot deze trend? Mission: Impossible laat zich ook gemakkelijk aanpassen – gemakkelijker dan andere filmreeksen – want Ethan Hunt is de spion zonder eigenschappen. Na vier films is nog altijd niet duidelijk wie hij is, en wat zijn drijfveren precies zijn. Cruise brengt uitzonderlijke intensiteit in zijn spel, maar die intensiteit kent geen variaties. Mission: Impossible – Ghost Protocol begint in een overvolle gevangenis in Moskou, waar Hunt een straf uitzit. Volgt een spectaculaire uitbraak met hulp van zijn team. De film snelt van het ene spektakel naar de andere, maar dit keer is het niet alleen een spel; deze keer is Ethan Hunt serieus.

We Need to Talk About Kevin

Het is taboe om te zeggen dat je niet van je kind houdt. De Amerikaanse auteur Lionel Shriver schreef over deze ambivalente moedergevoelens in haar dit jaar verfilmde roman We Need to Talk About Kevin (2003). Hoofdpersoon Eva, fantastisch gespeeld door Tilda Swinton, krijgt een lastige huilbaby (Kevin), die als puber een afschuwelijke daad pleegt. Regisseur Lynne Ramsay maakte een klamme nachtmerrie van een moeder die een monster baarde – of vormde?

The Artist

Luchtige, perfect geslaagde Franse hommage aan Hollywood en de zwijgende film. The Artist geldt als een Oscarkandidaat in meerdere categorieën, waaronder beste acteur: Jean Dujardin als zelfingenomen held van de stille film George Valentin. The Artist biedt een droomwereld die historisch is, maar ook exotisch en opwindend als Avatar.

Nova Zembla 3D

De eerste grote Nederlandse film in digitaal 3D, vooral bedoeld als familiefilm, is een fraaie kijkdoos van de vaderlandse historie. In de film ontbreekt een dramatisch keerpunt – een climax waarin alles samenkomt. Blijft over een film die getuigt van grote ambitie en veel durf – technisch gezien een geweldige prestatie.