Espresso met André Kuipers

Na een succesvolle lancering is astronaut André Kuipers samen met een Amerikaanse en een Russische collega op weg naar het ruimtestation ISS. Ik drink een espresso met de astronaut in de Sojoez TMA-3M-raket. ‘Heerlijk,’ zegt Kuipers. ‘Ik werd een beetje misselijk van de wodka die kosmonaut Oleg Kononenko mij de hele tijd geeft.’

Foto AFP / Shamil Zhumatov

Knal

Na een succesvolle lancering is astronaut André Kuipers samen met een Amerikaanse en een Russische collega op weg naar het ruimtestation ISS. Ik drink een espresso met de astronaut in de Sojoez TMA-3M-raket. ‘Heerlijk,’ zegt Kuipers. ‘Ik werd een beetje misselijk van de wodka die kosmonaut Oleg Kononenko mij de hele tijd geeft.’ Zijn er meer Russische rituelen die hij heeft moeten ondergaan? ‘Oleg rukt constant mijn helm af en drukt dan een bontmuts op mijn hoofd.’ Waarom doet hij dat? ‘Misschien denkt hij dat ik het koud heb,’ antwoordt Kuipers. ‘Ik ben kaler dan Lenin.’ Klopt het dat er een knal is gehoord in het controlecentrum? ‘Oleg was boos dat we niet een potje Russisch roulette wilden spelen,’ vertelt Kuipers. En nu? ‘Nu heeft hij hoofdpijn.’ De Nederlandse astronaut neemt een slokje espresso. ‘Gelukkig hebben we daar een speciaal dagboek voor.’

Behalve een hoofdpijndagboek bijhouden moeten de astronauten ook onderhouds-, opruim- en schoonmaakwerk verrichten. ‘Die Rus gooit zijn lege flessen wodka gewoon uit het raam,’ zegt André Kuipers. ‘Maar wij zuigen alles netjes op met een speciale stofzuiger.’ Ziet hij ertegenop om vijf maanden lang samen te gaan wonen met Oleg Kononenko in het ruimtestation? ‘Ik kijk vooral uit naar de nieuwjaarsduik die hij wil gaan maken.’ Hoe moet ik dat voor me zien? ‘Geen idee,’ zegt Kuipers. ‘Maar ik hoop naakt in de ruimte.’

    • Ernest van der Kwast