Energietoekomst smeriger dan die bijlage suggereerde

Energy Future, de prachtige, door Shell gefinancierde fotobijlage bij NRC Handelsblad van 17 december, geeft een mooi beeld van de energieproductie. Het is jammer dat de oliegigant niet wat extra pagina’s heeft gefinancierd. Er bestaan ook prachtige foto’s van teerzandmijnen in Canada. Daar graven gigantische graafmachines de wouden af om rokende teersmelters te voeden. Een groen paradijs wordt hier omgetoverd in een zwart niemandsland.

Noordelijker stomen stoere Shellschepen op naar de poolzee boven Alaska. De hightechinstallaties vormen een prachtig schouwspel tussen de maagdelijke witte ijsbergen. In de oerwouden van Nigeria toont de zon, die reflecteert in olie die op het water drijft, prachtige kleurenpatronen. Het lijnenspel van de kronkelende kreken in de Nigerdelta, gelardeerd met kleurige olielekkages, vormt een prachtige illustratie van de samenwerking van Shell met de plaatselijke bevolking en de natuur.

Milieudefensie hoopt dat Shell in de toekomst een wat realistischer beeld schept van onze „energietoekomst”, die helaas smeriger is dan de fotobijlage suggereert. De „gemakkelijke”, „schone” olie en kolen op de foto’s zijn bovendien bijna op.

Geert Ritsema

Coördinator internationale campagnes Milieudefensie

Is suikerriet wel zo goed?

Suikerriet heeft een uiterst gunstige broeikasbalans, lees ik in Energy Future bij een foto van een riet kappende oogster. Is dit ironie? Is dit cynisme? Heeft iemand al eens uitgerekend hoeveel voedsel nodig is voor dit zware werk, hoeveel uren slavenarbeid en hoeveel land is gemoeid met dat extra voedsel om een auto te kunnen laten lopen op rietalcohol en wat die zo gunstige balans dan uiteindelijk wordt?

Dirk Zoebl

Utrecht

    • Dirk Zoebl