Duel Ajax-AZ gestaakt na bizar incident met fan

Een ‘supporter’ schopte de doelman van AZ, die terugschopte en rood kreeg. AZ weigerde door te spelen.

De bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ is gisteravond in de Amsterdam Arena gestaakt nadat zich een bizar incident voordeed rond AZ-doelman Esteban. De keeper werd door een ‘fan’ van Ajax aangevallen, waarna de keeper de toeschouwer zelf twee keer schopte. Arbiter Bas Nijhuis gaf de keeper vervolgens rood.

AZ-coach Gertjan Verbeek haalde zijn ploeg na het incident uit woede van het veld, waarop Nijhuis gedwongen werd de wedstijd na een half uur te staken. Ajax stond toen met 1-0 voor na een doelpunt van verdediger Gregory van der Wiel.

Volgens Jeroen Slop, financieel directeur bij Ajax, is de toeschouwer die Esteban aanviel een negentienjarige man die heeft verklaard dat hij een hekel heeft aan de AZ-keeper. Hij was naar alle waarschijnlijkheid onder invloed van alcohol en is via het platform waar invaliden de wedstijd volgen het veld opgekomen. Slop noemt de gang van zaken „dieptriest”. Geruchten over dat de man een stadionverbod zou hebben, kon hij niet bevestigen.

De technisch directeur van AZ, Earnest Stewart, zei dat de spelers van AZ nadat ze het veld afkwamen in de kleedkamer hebben aangegeven dat zij zich niet meer veilig voelden in het stadion. Daarom heeft AZ besloten om niet meer verder te spelen. Volgens Stewart zaten de spelers „gebroken” in de kleedkamer.

Of de wedstrijd nog wordt uitgespeeld is de vraag omdat AZ ‘vrijwillig’ besloot niet meer verder te spelen. In zo’n geval is de officiële regel dat de tegenpartij, Ajax dus, met 3-0 wint. De verwachting is dat het incident een juridisch gevecht tussen Ajax en AZ zal opleveren.

Stond arbiter Nijhuis in zijn recht om Esteban van het veld te sturen? Volgens het reglement van voetbalbond KNVB wel. Een speler die zich schuldig maakt aan gewelddadig spel moet van het speelveld worden gezonden, staat onder artikel 12. Er staat: „Een speler maakt zich schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt, zonder dat dit in strijd om de bal is. Hij is ook schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt ten opzichte van een ploeggenoot, toeschouwer, wedstrijdofficial of enig ander persoon.” (NRC)