Tientallen doden bij reeks bomexplosies in Bagdad

Rookpluimen boven Bagdad na een reeks bomexplosies vanochtend. Foto Reuters / Mohammed Ameen

De Iraakse hoofdstad Bagdad is vanochtend door een golf van bomaanslagen getroffen. Daarbij kwamen volgens functionarissen zeker 57 mensen om het leven en raakten 179 mensen gewond.

De Iraakse autoriteiten spreken van ten minste twaalf bomexplosies op negen verschillende plekken in de stad. De grootste explosie vond plaats bij een overheidsgebouw in de wijk Karrada. Bij de zelfmoordaanslag met een met explosieven geladen auto kwamen minstens 18 personen om.

De meeste explosies deden zich voor in sji’itische wijken, maar er waren er ook een paar in sunnitische gebieden. De verantwoordelijkheid voor de explosies is door niemand opgeëist, maar volgens persbureau AP is de enige organisatie die zulke gecoördineerde en verspreide aanslagen kan voorbereiden en uitvoeren Al-Qaeda.

Machtsstrijd in Irak

De explosies vormen het ergste geweld in het land sinds in het weekeinde een nieuwe politieke crisis ontstond tussen sji’itische en sunnitische groepereringen in Irak, waarbij de sji’itische premier en de hoogste sunnitische politicus tegenover elkaar zijn komen te staan.

Premier Nouri Maliki beschuldigt vicepresident Tariq Hashemi ervan een doodseskader te leiden dat het heeft voorzien op hooggeplaatste regeringsfunctionarissen. Maliki dringt ook aan op een motie van wantrouwen tegen zijn sunnitische vicepremier, Saleh Mutlaq. Veel sunnieten zien dit als onderdeel van een bredere campagne tegen sunnitische politici, om de greep van sji’ieten op het land te verstevigen nu de Amerikaanse militairen Irak hebben verlaten.

    • Lex Boon