‘Delta stuurt bestuursvoorzitter weg vanwege Borssele II’

Bestuursvoorzitter Peter Boerma moet vertrekken bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Zijn positie is onhoudbaar geworden na een aantal tegenslagen rondom de voorbereidingen van de tweede kerncentrale in Borssele. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Wie Boerma gaat opvolgen is nog onduidelijk.

Het vertrek van Boerma zal volgens het FD vandaag worden aangekondigd tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Delta wil zelf geen commentaar geven.

Delta verklaarde vorige week donderdag de beslissing over een tweede kerncentrale in Borssele een half jaar vooruit te willen schuiven. Het bedrijf wil eerst duidelijkheid krijgen over mogelijke investeerders en samenwerkingsverbanden. Delta verwacht in juni een nieuw voorstel voor de voorbereidingsfase van de kerncentrale aan de aandeelhouders te kunnen voorleggen. De provincie Zeeland heeft de helft van de aandelen in handen. Negentien Zeeuwse en Brabantse gemeentes en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben de overige aandelen.

‘Tweede Borssele is duur en onveilig’

Het plan van het kabinet voor een tweede kerncentrale is omstreden. Minister Verhagen van Economische Zaken verdedigt een nieuwe centrale met het argument dat de elektriciteit ervan goedkoop en schoon is en het de werkgelegenheid bevordert. Onlangs weersprak het adviesbureau CE Delft die argumentatie. Volgens het bureau levert een nieuwe kerncentrale geen goedkope elektriciteit en creëert deze relatief weinig werkgelegenheid in eigen land. Daarnaast zou de veiligheid van zo’n nieuwe kerncentrale moeilijk zijn te garanderen.

Een nieuwe kerncentrale is onnodig, onbetaalbaar, onrendabel en niet duurzaam, betoogden 69 hoogleraren in milieu, duurzaamheid en transitie gisteren in NRC Handelsblad.

    • Marije Willems