Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

De wereld is ongelukkiger geworden, zeggen Twitter-onderzoekers

Maandag hebben we een dipje, in het weekend leven we op en gedurende een willekeurige dag worden we minder vrolijk. Breder getrokken: vanaf april 2009 gaat het bergafwaarts met ons geluk.

Dat blijkt uit aan analyse van 46 miljard woorden, geschreven door 63 miljoen mensen op Twitter, in de afgelopen drie jaar. Een onderzoeksgroep van de Universiteit van Vermont publiceerde deze maand de resultaten in het wetenschapsblad PLoS ONE. “We hebben over de collectieve schouder van de samenleving gekeken”, zegt hoofdonderzoeker en wiskundige Peter Dodds op Psychcentral.com

Menigte interpreteert uitingen van menigte

Het gaat overigens alleen om Engelse woorden. De ‘emotionele temperatuur’ van die woorden hebben de onderzoekers niet zelf bepaald, legt Dodds uit. Daarvoor is de website Mechanical Turk van Amazon gebruikt: een werkportaal waar mensen zich kunnen aanmelden om klusjes te doen, bijvoorbeeld het verwerken van data. Zij hebben de 10.000 meest voorkomende woorden van een cijfer voorzien. ‘Lachen’ scoort gemiddeld een 8,50, ‘eten’ 7,44, ‘hebzucht’ 3,06 en ‘terrorist’ 1,30. De menigte interpreteert dus de expressies van de menigte.

De geluksbarometer sloeg uit tijdens Kerst en Valentijn, maar ging in mineur bij schokkende gebeurtenissen: zoals de tsunami, de uitbraak van de Mexicaanse griep of het met veel belastinggeld redden van banken. Ook het overlijden van acteur en danser Patrick Swayze maakte Twitteraars eventjes ongelukkig.

Ga in een gelukkige buurt wonen

De universiteit overweegt de code van het instrument vrij te geven, zodat er tal van toepassingen uit voort kunnen komen. Dodds denkt aan een gelukssensor “op het dashboard” van beleidsmakers of op een website van een huizensite, zodat mensen een woning in de meest gelukkige buurt uit kunnen zoeken.

 

Ook in het vliegtuig kan het leuk zijn: op het scherm kun je dan zien hoe gelukkig de steden zijn waarover je vliegt. “Het meten van geluk impliceert niet dat het maximaliseren ervan het doel van een maatschappij moet zijn”, zegt Dodds. “Een zekere mate van mopperen heeft een cultuur waarschijnlijk nodig om zich te ontplooien.”

Eerder in deze serie:
Facebook verbrokkelt samenleving tot kwetsbare enkelingen
Twitter maakt de mens tot emotioneel wrak
Telecomwaakhond: smartphone-gebruikers hebben lak aan etiquette
Twitter steekt officiële crisiscommunicatie de loef af
Beleefdheid is besmettelijk. Maar het virus is helaas groepsgebonden
Kredietbeoordelaars: rookmelders die brand veroorzaken
Op een dag word je wakker. In de gevangenis die samenleving heet
Gezocht: meetinstrument voor Bruto Nationaal Geluk
Wees niet bang. De samenleving is veiliger dan ooit