De scheidsrechter had maar één keuze: rode kaart voor de keeper

De rode kaart voor AZ-doelman Esteban is uniek in de geschiedenis van het Nederlandse betaald voetbal. De reglementen geven de arbiter gelijk.

1Is het eerder voorgekomen in het Nederlandse betaald voetbal dat een toeschouwer een speler belaagt en dat die met rood van het veld moest?

Er zijn in Nederland nooit eerder spelers van het veld gestuurd na een gevecht met een supporter. Wel is het eerder voorgekomen dat spelers of het arbitrale trio werden belaagd. Op 11 juni 1997 kwam tijdens VVV-NEC een supporter op het veld die het voorzien had op VVV-aanvaller Maurice Graef. De aanhanger van NEC gaf de speler van de Venlose club een kopstoot omdat die had laten weten „NEC graag naar de eerste divisie te schieten”. Scheidsrechter Jef van Vliet legde het duel destijds vijftien minuten stil. Het duel werd uitgespeeld en NEC won met 3-2.

Op 1 februari 2009 bestormde een fan van De Graafschap in de 58ste minuut van De Graafschap-PSV het veld nadat grensrechter Berry Simons had gevlagd voor buitenspel van Ben Sahar. De grensrechter viel na een bodycheck op zijn pols. Scheidsrechter Bas Nijhuis, dezelfde als gisteren bij Ajax-AZ, overlegde kort met de betreffende grensrechter en de vierde official, maar liet de wedstrijd daarna verder gaan.

2Wat zegt het reglement precies over de reactie van Esteban?

Nijhuis had volgens de reglementen van de KNVB geen andere keuze dan AZ-doelman Esteban een rode kaart te geven. Hierin staat onder artikel 12 Overtredingen en onbehoorlijk gedrag: „Een speler maakt zich schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt, zonder dat dit in strijd om de bal is. Hij is ook schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt ten opzichte van een ploeggenoot, toeschouwer, wedstrijdofficial of enig ander persoon.”

3Wat voor consequentie heeft de rode kaart voor doelman Esteban?

Daar zal de tuchtcommissie van de KNVB zich over moeten buigen. Volgens sportrechtadvocaat Pim de Vos is deze zaak „zeer uitzonderlijk”. Hij stelt dat de keeper in dit bijzondere geval een voorwaardelijke straf zou moeten krijgen. Algemeen is de regel bij noodweer: niet de grenzen overschrijden van wat noodzakelijk is. Een regel die in het algemeen maatschappelijk verkeer ook geldt. Je mag je verweren tegen een inbreken maar geen buitensporig geweld gebruiken. Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS), heeft laten weten alles in het werk te stellen om een eventuele schorsing voor Esteban te laten seponeren.

4Wat kunnen de consequenties voor de beide clubs zijn?

Het gaat hierbij vooral om de schuldvraag. Het staken van het bekerduel Ajax-AZ kan zowel voor de thuisclub als voor bezoekende club een reglementaire nederlaag tot gevolg hebben. AZ-trainer Gertjan Verbeek haalde zijn spelers tegen de regels in van het veld nadat doelman Esteban een rode kaart van scheidsrechter Nijhuis had gekregen.

AZ beroept zich erop dat de veiligheid van de spelers in het geding was. Als blijkt dat Ajax in gebreke is gebleven bij het garanderen van de veiligheid van de spelers kan ook worden besloten tot een reglementaire nederlaag voor de Amsterdamse club.

5Als er geen reglementaire nederlaag wordt toegekend, wat zal er dan met deze wedstrijd gebeuren?

Dan zijn er drie opties. Het duel kan helemaal opnieuw worden gespeeld, uitgespeeld worden vanaf de 38ste minuut of de 1-0 tussenstand voor Ajax kan als eindstand worden vastgesteld. De rapporten van de scheidsrechter en waarnemers zullen waarschijnlijk nog deze week worden ingeleverd waardoor er voor het einde van het jaar een beslissing kan volgen.

Het bekerduel zal in 2011 niet meer op de agenda komen. De eerste helft van de competitie is afgesloten en wordt na de winterstop pas in het weekeinde van 20 tot en met 22 januari hervat. De eerste kwartfinale in het bekertoernooi wordt op 31 januari gespeeld.

6Helpt extra wetgeving, zoals in Groot-Brittannië waar nu in de stadions hekken en grachten zijn afgeschaft?

Vorige week was al besloten dat er in april 2012 een vervroegde evaluatie van de voetbalwet komt. De KNVB pleit voor een aanscherping van deze wet. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen wil raddraaiers in navolging van het ‘Engelse model’ nog harder aanpakken. Dan denkt hij aan een strengere meldingsplicht voor potentiële relschoppers.

Koen Greven

    • Koen Greven