'Concert in het donker'

Bart Schneemann (57), hoboïst bij het Nederlands Blazers Ensemble, speelt op het traditionele Nieuwjaarsconcert.

Bart Schneemann foto: Marco Borggreve

Cd

Blindnote

„Met het Nieuwjaarsconcert, live op Radio 4 en bij de VARA op tv, willen we iedereen verbinden, ook de vreemde vogels en de mensen die niet aan hun trekken komen maar dit wel verdienen. Eenzelfde instelling vind ik terug bij het ensemble Blindnote, met muzikanten afkomstig van Madagaskar tot Mexico. Niet alleen maken zij geweldige muziek, ook gaat de opbrengst naar blinden in Afrikaanse landen die met behulp van een kleine ingreep weer kunnen zien. Ze hebben een prachtige cd uitgebracht; hun concert op 12 januari in het Bimhuis begint geheel in het donker.”

Expositie

Joel Sternfeld

„Het fotomuseum Foam zit bij mij om de hoek. Ik loop er af en toe binnen. Momenteel is er een expositie van de Amerikaan Joel Sternfeld, pionier van de kleurenfotografie. Hij houdt zich bezig met mensen en met wat hen bezielt. Naar één foto kun je tien minuten kijken, en dan komt er opeens een heel verhaal naar boven. Zo zie je bijvoorbeeld eerst een brandweerman rustig met pompoenen sjouwen, en merk je pas veel later dat op de achtergrond een huis in de fik staat.”

Concert

ASKO/Schönberg

„Op ons Nieuwjaarsconcert komen traditiegetrouw ook piepjonge componisten aan bod. We hebben in de loop der jaren al een paar duizend composities toegestuurd gekregen, vele componisten zijn ook daadwerkelijk doorgegaan in het vak. Heel belangrijk om die talentontwikkeling te blijven stimuleren. Want ook een legende als Louis Andriessen is ooit als jonkie begonnen. Hij liet daarbij, heel verfrissend, ook invloeden van pop en Afrikaanse muziek toe. ASKO/Schönberg speelt in januari zijn nieuwste werk, een vioolconcert, een evenement van formaat.”

    • Floris Don